2024. április 23., kedd

Akcióterv a kisebbség szerepvállalásáról

Magyarország és Szerbia igazságügy-minisztériumai együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá – Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere Belgrádban és Újvidéken tárgyalt

Szerbia európai integrációs tárgyalásai, a bíróságok hatékonyabb munkavégzése, az igazságügyi reform és a kisebbségi jogok volt a témája Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere és Nikola Selaković szerb igazságügyi miniszter belgrádi találkozójának. Mint elhangzott, a nemzeti kisebbségek jogai kapcsán, elsősorban a magyar nemzeti kisebbség az igazságszolgáltatásban, illetve a közélet más területén vállalt szerepéről is tárgyaltak, amihez kapcsolódóan Trócsányi kiemelte, az év végig készül majd egy akcióterv, amelyhez Magyarország felajánlotta segítségét. A tárgyalás után a két fél szándéknyilatkozatot írt alá a két ország igazságügyi együttműködéséről.

– A memorandum aláírása csupán egy lépcsőfoka a két ország együttműködésének. A politikai, gazdasági együttműködés után lehetőség nyílt a két ország igazságügyi minisztériumainak együttműködésére is, illetve a két igazságügy jobb és progresszív együttműködésére is – emelte ki Nikola Selaković a szándéknyilatkozat aláírása után. Hozzátette: – Ez a dokumentum konkrét kérdésekre ad választ, mindenekelőtt Szerbia Magyarország támogatását élvezi az európai integrációs folyamatokban, az igazságügyi reformban, tisztviselőink képzése során, illetve a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése terén – hangsúlyozta. Rámutatott, a hétfői tárgyalásuk során megegyeztek abban is, hogy legalább havonta igyekeznek majd különböző témában tárgyalóasztalhoz ülni, illetve javítani szeretnének a nemzetközi jogi forgalmon is, ami rendkívül intenzív, már csak azért is, mert Magyarország Szerbia polgárai, de minden Szerbián áthaladó polgár számára is a schengeni kaput jelenti az Európai Unióba vezető úton. Megállapodtak abban is, hogy az igazságügyi minisztérium a szakembereit négy hónapos képzésre küldi majd Magyarországra, az igazságügyi minisztériumba.

– Irigy is vagyok, másrészt pedig nem is az igazságügy-miniszteri szerepére. Egyrészt olyan szerepköre van a miniszter úrnak, amely óriási jelentőségű, hiszen a tárgyalások 23. és 24. fejezetei kiemelt fontosságúak. Ennek a két fejezetnek a gondozása különleges felelősséget jelent. Nem vagyok irigy azonban azért, mert nagyon nehéz munka vár rá. Ahol a jogi és a politikai elemek keverednek. A jogállam megközelítése és az alapjogok tiszteletben tartása egyrészt természetesen intézményi kérdés, másrészt pedig politikai kérdés is. Ugyanilyen kérdés a korrupció, amely egyben jogszabályi és politikai megítélés kérdése is – emelte ki Trócsányi László, aki elmondta, áttekintették a 23. fejezet különösen fontos elemeit, az igazságszolgáltatás függetlenségét és hatékonyságát, a Legfelsőbb Bírói Tanács függetlenségét, szót ejtettek a versenyjogról, a közbeszerzésekről és az adatvédelemről is. – Magyarország nagyra értékeli azt az utat, amelyet Szerbia az elmúlt esztendőkben megtett. Ehhez a magyar kormány és jómagam is szeretnék támogatást nyújtani – tette hozzá.

Trócsányi László hétfőn Újvidékre is ellátogatott, ahol Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével felkeresték az Újvidéki Egyetem Jogi Karát, valamint az Európa Kollégiumot.

Trócsányi elégedettségének adott hangot szerbiai tartózkodásával kapcsolatban.

Trócsányi László Pásztor Istvánnal Újvidéken megtekintette a befejezés előtt álló Európa Kollégiumot is (Fotó: Ótos András)

Trócsányi László Pásztor Istvánnal Újvidéken megtekintette a befejezés előtt álló Európa Kollégiumot is (Fotó: Ótos András)

– Mint ismeretes, a csatlakozási tárgyalások 23. fejezete a bírósági és alapvető jogok, a kisebbségi jogok kérdéseivel foglalkozik, a 24. pedig a bel- és igazságügyi együttműködéssel. Magyarországnak már szélesebb körű tapasztalatra sikerült szert tennie e téren, emiatt gondoltuk úgy, hogy egy idevágó együttműködési megállapodást kötünk meg, amelynek keretében a két ország igazságügyi tárcájának a szakemberei havonta találkoznak a tapasztalatcsere erejéig. Egyszer Belgrádban, egyszer Budapesten, majd pedig egy-egy alkalommal Szegeden és Újvidéken is. Magyarország Szerbia mellett áll, hogy mielőbb teljes jogú uniós tagállam legyen, ezért készek vagyunk segíteni, hiszen tudjuk, hogy kemény és megerőltető tárgyalássorozat elé néz az ország. Hogy további segítséget nyújtsunk, két fiatalt is fogadunk majd a magyar igazságügyi minisztériumba, hogy jobban megismerjék az EU-s tárgyalási folyamatok mechanizmusait. Persze a kisebbségi jogokat is érintettük, ezekre Szerbia egy külön akciótervet fog kidolgozni, a nemzeti tanácsokkal karöltve. A részarányos foglalkoztatás megvalósításáról is ígéretet kaptam szerbiai kollégámtól. Úgy gondolom, hogy az elhangzottak tekintetében optimistán tekinthetünk a jövőbe e téren – nyilatkozta a tárcavezető.

Pásztor István örömének adott hangot, hogy Trócsányi miniszter egynapos látogatása során Újvidéken is tiszteletét tette. Mint kifejtette, tartalmas napot tudhatnak maguk mögött, hiszen több fontos helyszínre is ellátogattak, több fontos kérdést is felvetettek a hétfői találkozón.

– Felkerestük a jogi kart, amely egy létfontosságú intézmény a részarányos foglalkoztatottság életre hívásában. Elsősorban a jogászok képzéséből kifolyólag, akik az egész folyamatban részt vállalnak. Megtekintettük a befejezés előtt álló Európa Kollégiumot is. Itt rengeteg értékes tapasztalatot osztott meg velem a miniszter úr, aki jártas az ilyen jellegű intézmények működtetésében. Végül közösségi ügyekről is beszéltünk, elsősorban azokról, amelyek az uniós csatlakozásra való felkészülés szempontjából fontosak a magyarság számára. Úgy hiszen, hogy egy tartalmas beszélgetéssorozaton vagyunk túl – jelentette ki Pásztor.