2024. március 29., péntek

Egyéves mélypontra esett a kínai feldolgozóipari BMI

Egyéves mélypontra süllyedt a kínai feldolgozóipari szektor teljesítménye áprilisban az HSBC bank felmérése szerint. Ez további aggodalmakat kelt a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését illetően, és újabb érveket szolgáltat a növekedést támogató intézkedéseket szorgalmazóknak.

A végleges adatok szerint áprilisban 48,9 pontra csökkent a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a márciusi 49,6 pontról. Ennél alacsonyabb szintet utoljára tavaly áprilisban mértek, akkor 48,1 ponton állt a mutató. 
A végleges adat gyengébb lett az előzetes adatok alapján számított 49,2 pontnál.

Februárban 50,7, januárban 49,7, decemberben pedig 49,6 pontot mértek, azt megelőzően júniusig folyamatosan a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb felett állt a mutató értéke.
Az HSBC a kis- és középvállalatok teljesítményét méri.

Az új megrendelések egyéves mélységbe - a márciusi 49,8 pontról 48,7 pontra - süllyedtek, ami a belső kereslet további gyengülését vetíti előre. A kibocsátási és ráfordítási árak - immár kilencedik hónapja tartó - csökkenése a márciusi mérsékelt tempó után gyorsult, ami a deflációs nyomás erősödését jelzi. A foglalkoztatottság a 18. egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóiparban, ami rossz előjel a kínai gazdaság számára.

A nyomott ingatlanpiaccal, az ipari többletkapacitásokkal és a helyi önkormányzatok súlyos eladósodottságával küzdő kínai gazdaság tavaly 7,4 százalékkal, az utóbbi 24 év legalacsonyabb ütemében bővült. Az elemzők többsége arra számít, hogy a növekedés idén 7 százalékra lassul még akkor is, ha a hatóságok további gazdaságösztönző intézkedéseket tesznek.

- A BMI-adat azt mutatja, hogy további gazdaságösztönző intézkedésekre lehet szükség ahhoz, hogy a gazdasági növekedés üteme ne csökkenjen 7 százalék alá - mutatott rá Annabel Fiddes, a Markit gazdaságkutató közgazdásza.

Gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtva Kína vezetői most azt hirdetik, nem baj, ha lassul a gazdasági növekedés, amíg a munkaerőpiac ellenálló marad, azaz munkát tudnak biztosítani a lakosságnak. A kormány által egész éves célnak kitűzött 7 százalékos gazdasági növekedést széles körben úgy tekintik, mint a foglalkoztatás stabilitását biztosító szintet.