2024. március 28., csütörtök

Engem érdekel Palics! És téged?

Több tízezren látogattak el az idén is a fürdővárosba a majálisi hétvégén – A szervezők bevonták a látogatókat a Palicsi-tó sorsát alakító folyamatok alakulásába

A becslések szerint az ötvenezret is meghaladta a látogatók száma a május elsejei ünnepek alatt Palicson. Nemcsak a helyiek majálisoztak itt, hanem nagyon sok – elsősorban hazai és magyarországi településekről érkezett – turista is meglátogatta a valamikori fürdővárost. 125. alkalommal rendeztek majálisozást Palicson.

Az idén is lehetett válogatni a gasztronómiai különlegességekből, kézművesek kínálták portékájukat, és most is nagyon sokan próbálták ki a vidámpark adta lehetőségeket. Az állatkert is nagyon sok látogatót vonz ilyenkor, ahol szintén programokat, állatetetést, műhelyeket, arcfestést tartottak az érdeklődőknek.

Az idei negyvenedik Trimbi is nagyon sok embert vonzott, a legtöbben kerékpárral mentek ki Palicsra, de sokan végig is sétálták a csaknem tíz kilométeres távot Szabadka központjától a palicsi sportközpontig. Szombaton és vasárnap zajlott a Nemzetközi May Day Regatta, s az eső ugyan nem, de a szeles idő kedvezett a vitorlázóknak.

A Palicsra látogatók megismerkedhettek a Palicsi- és Ludasi-tó jelenlegi állapotával, nagy pannókon foglalták össze a város illetékesei, minek következtében küzdünk ma a két tó megmentéséért, mit tehet az egyén azért, hogy szebb, védettebb környezetben élhessünk. A város egy kérdőívet is kitöltetett a szabadkai polgárokkal, ezek eredményéből a többi között kiderül, hogy a szabadkaiak 41 százaléka soha sem volt a Ludasi-tónál, s 85 százalékuk gondolja úgy, hogy a tavak szennyezettségéért mi, emberek vagyunk a felelősek.

A polgármester folytatta elődei hagyományát, s elfogyasztott egy kávét az újságírókkal a palicsi Vigadó teraszán, ez a délelőtt azonban annyiban volt más az előzőektől, hogy ezúttal bemutatót rendeztek a Palicsra irányuló tervekről, a főterv átdolgozásáról, a tavak állapotáról, a környezetvédelemről.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere üdvözölte Győri Lukréciát, az idegenforgalmi minisztérium államtitkárát, aki a majálist Palicson töltötte, s elmondta, hogy a minisztérium 6,2 millió dináros támogatásának köszönhetően az év végéig teljesen felújítják a valamikori villamosmegállót (a mai Prezident szállodával szemben található épületet), ahol egy információs központot hoznak létre.

Miljan Vuksanović, a polgármester tanácsadója, a palicsi főterv kapcsán alakított munkacsoport tagja a főterv megvalósítási folyamatáról tartott beszámolót. Ebből kiderült, hogy az előző főterv, amely 2006-ban készült, már bizonyos szempontból elavult, változtak a körülmények, ezért azt át kell dolgozni. A legjobb ajánlatot a kidolgozásra a zágrábi Horwath HTL adta (ők készítették el a főterv előző verzióját is – a szerz. megj.).

– Milyen fontos lépések előtt állunk? El kellett döntenünk, hogy mit is szeretnénk Palicson hosszú távon. Mik az elképzeléseink? Palics egy egyedi hely, ahová az emberek a boldogságot és az egészségüket jönnek megóvni, megtalálni. Ez kell hogy legyen a fő cél, amely vezérel bennünket akkor, amikor Palics jövőjéről gondolkodunk. Palicson az egészségügyi turizmus, a well-being- (jóléti) és kongresszusi turizmusnak kell fejlődnie. Az új főterv, amelynek elkészülési folyamatában a szabadkai munkacsoport is részt vesz, június 15-re készül el – magyarázta Vuksanović, majd hozzátette, Palicsnak a természetes, emberek által létrehozott és a szellemi értékek összességének kell lennie, ebből tud profitálni.

A főtervnek köszönhetően tervszerűen, szervezetten lehet fejleszteni a települést, újra életre kelteni a tavat és a környezetét, visszacsábítani a beruházókat, a turistákat, hogy végül az egészségügyi turizmus fő desztinációja lehessen.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója a tó jelenlegi állapotáról, az elvégzett munkáról és tervekről szólt.

A Palicsi-tavat a hetvenes években szanálták utoljára, azóta pedig folyamatosan tisztítatlan, illetve részlegesen megtisztított szennyvíz ömlött a tóba. 2009-ben ugyan felújították a szennyvíztisztítót, aminek pozitív hatásai a tó 1-es és 2-es szektorában már tapasztalhatóak, de a turisták által jobban kedvelt és látogatott 3-as és 4-es szektorban még nem. Így, ha megkérdezi valaki, lehet-e fürdeni a Palicsi-tóban, a válasz igen, az 1-es és 2-es szektorban már megteheti. – Meg kell akadályozni a további szennyezést, kezelni az eddigi szennyezés következményeit, és folyamatosan figyelni, hogy ezek a tevékenységek hogyan hatnak a tóra és annak élővilágára. Az ipari szennyezőktől még ma is érkezik nagy mennyiségű szennyező anyag, amelyet a szennyvíztisztító sokszor nem bír el. Ezeket a szennyezőket azonosítani kell, és kötelezni az elsődleges szennyvíztisztításra, mert most ellehetetlenítik a szennyvíztisztító munkáját. Védőzóna kialakítására is szükség van, amely kapcsán a tervdokumentáció egyes részei már készülnek. Ennek köszönhetően a mezőgazdasági területek nem szennyeznék és veszélyeztetnék a tavat. A jelenlegi állapot ugyanis olyan, hogy ha a gazdáknak lennének megfelelő gépeik, talán még a tóba is beleszántanának és vetnének, hogy minden lehetséges területet használjanak – magyarázta Márton.

Az igazgató, aki a munkacsoport tagjai is, véleménye szerint a tavat fel kell osztani a felhasználók között, s közben megtalálni az összhangot. A közvállalat vásárolt egy vízi kombájnt, amely elmondása szerint kiválóan működik, még egy, a kitermelt anyag elszállítására alkalmas jármű beszerzése van folyamatban.

Fontos lenne a tó vízszintjének a szabályozása is, hiszen az elmúlt években folyamatosan a maximumon tartották, ami negatív hatással van a környezetre.

A palicsi majálisra még vasárnap is nagyon sok vendég érkezett. A vidámparkba pedig még ma, hétfőn is ellátogathatnak azok, akik az előző napokban ezt nem tehették meg.