2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ-VILÁGBAJNOKSÁG

A Sárkányüvöltés ellenállhatatlan volt

Két kínai nevéhez fűződik az egyetlen európai dobogós helyezés – Az asztalitenisz-szövetség már 222 tagot számlál, így megelőzte a röplabdát is

A várakozásoknak megfelelően a kínai Szucsouban véget ért egyéni és páros világbajnokságon a vendéglátó nemzet versenyzői aratták le a babérokat. Férfi és női egyéniben az elődöntőbe csak kínai versenyzők jutottak be, párosban mindkét nemnél kínai házidöntőt rendeztek. Egyedül vegyes párosban nem volt színtiszta a hazai siker, hiszen a kínai Xu Xin a dél-koreai Yang Haeunnal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Ez azért történhetett meg, mert a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) megengedte, hogy a párosok versenyében vegyes nemzetű kettősök is asztalhoz álljanak. Legutóbb két különböző országot képviselő versenyző 61 évvel ezelőtt nyert vegyes párosban világbajnokságot: az 1954-es vb-n a magyarországi Farkas Gizella a csehszlovák Ivan Andreadis oldalán szerzett aranyérmet. A történelem részben megismételte önmagát, mivel az ezüstérem most és akkor is japán párosé lett. Ezúttal a Josimura/Isikava, 1954-ben pedig Tomita Josio/Egucsi Fudzsie végzett a második helyen.

Xu Xin nemcsak vegyes, hanem férfi párosban is bizonyította, hogy remek páros játékos, hiszen az egyéniben második helyen kiemelt, de már a nyolcaddöntőben búcsúzni kényszerülő asztaliteniszező Zhang Jikével az oldalán is aranyérmes lett.

Női egyéniben a kínai Mu Zi bolygatta meg egy picit a papírformát, mivel az ő győzelme miatt nem jutott a négy közé a negyedik kiemelt szingapúri Feng. Az elődöntőben és a döntőben aztán már minden az előzetes kiemelésnek megfelelő forgatókönyv szerint zajlott, hiszen Ding Ning nyerte a világbajnokságot, aki a második kiemeltet, Liu Shiwent győzte le. Ding azonban már az elődöntőben alaposan megizzadt Mu ellen, akit hét játszmában győzött le, a döntő pedig igazi drámát hozott, mivel a 2011-es világbajnok, aki négy évvel korábban elődöntős volt, a hetedik szett elején, 0:2-nél megsérült. Dingnek a jobb bokája bicsaklott meg, orvosi időkérés következett, majd az első kiemelt jelezte, képes folytatni a mérkőzést. Annak ellenére, hogy az arcára volt írva a fájdalom, Ding hihetetlen győzni akarásról tett tanúbizonyságot: megfordította a mérkőzést, 11:8-ra megnyerte a döntő játszmát, ami után azonnal kórházi kezelésre szorult.

Liu Shiwen női párosban vigasztalódhatott, hiszen Zhu Yulinggal megnyerték a számot: a döntőben a Ding/Li kettőst győzték le 4:3-ra. Ebben a számban született meg az egyetlen, Európához kapcsolódó érem: az európai érem kicsit túlzás lenne, mivel a dobogó harmadik fokára a holland-kínai Li Jie és a lengyel-kínai Li Qian alkotta kettős állhatott fel.

Férfi egyéniben az első helyen kiemelt Ma Long (a név sárkányüvöltést jelent), aki 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban is elődöntős volt, ezúttal teljesítményével kimagaslott a mezőnyből: a tizenhatoddöntőtől számított öt mérkőzésen mindössze négy játszmát veszített el, ebből kettőt a fináléban Fang Bo ellen, de így is magabiztosan szerezte meg első egyéni világbajnoki címét. Az európaiak közül két német, Timo Boll és Patrick Franziska jutott legtovább, mindkettőjüknek a negyeddöntő jelentette a végállomást. Utóbbi a nyolcaddöntőben a magyarországi Pattantyús Ádámot búcsúztató, ukrán színekben versenyző Kou Lejt győzte le.

Jövőre Kuala Lumpurban rendezik meg a csapat-világbajnokságot, két év múlva pedig a németországi Düsseldorf lesz a házigazdája az egyéni vb-nek. Szucsouban jelentette be Thomas Weikert, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) elnöke, hogy Dél-Szudán, valamint São Tomé és Príncipe felvételével az ITTF-nek immár 222 tagja van, s ezzel ez a sportszövetség a legnépesebb a világon, miután maga mögé utasította a 220 tagot számláló Nemzetközi Röplabda-szövetséget (FIVB).

Eredmények

Férfiak, egyéni, 16 közé jutás: Pattantyús–Kou Lej (ukrán) 0:4. Negyeddöntő: Ma Long (kínai)–Tang Peng (hongkongi) 4:0, Fan Zhedong (kínai)–Timo Boll (német) 4:2, Zhang Jike (kínai)–Jun Mizutani (japán) 4:1, Fang Bo (kínai)–Patrick Franziska (német) 4:1. Elődöntő: Ma Long–Fan Zhendong 4:1, Zhang Jike–Fang Bo 1:4. Döntő: Ma Long–Fang Bo 4:2 (11:7, 7:11, 11:4, 11:8, 11:13, 11:4).

Páros, negyeddöntő: Morizono/Osima (japán)–Xu/Zhang (kínai) 3:4, Lee/Seo (dél-koreai)–Matsumoto/Monteiro (brazil) 4:3, Fan Zhendong/Zhou (kínai)–Jung/Kim M. (dél-koreai) 4:0, Kim H./Pak (észak-koreai)–Matszudaira/Niva (japán) 0:4. Elődöntő: Xu/Zhang–Lee/Seo 4:2, Fan Z./Zhou–Matszudaira/Niva 4:0. Döntő: Xu/Zhang–Fan Z./Zhou 4:2 (12:14, 11:7, 11:9, 9:11, 11:7, 11:9).

Nők, egyéni, negyeddöntő: Ding Ning (kínai)–Wu Yang (kínai) 4:3, Mu Zi (kínai)–Feng Tianwei (szingapúri) 4:0, Li Xiaoxia (kínai)–Ito Mima (japán) 4:2, Zhu Yuling (kínai)–Liu Shiwen (kínai) 1:4. Elődöntő: Ding–Mu 4:3, Li–Liu 1:4. Döntő: Ding–Liu 4:3 (7:11, 15:13, 11:7, 11:9, 9:11, 4:11, 11:8).

Páros, negyeddöntő: Fukuhara/Vakamija (japán)–Ding/Li X. (kínai) 0:4, Hu/Shen (török/spanyol)–Li Jie/Li Qian (holland/lengyel) 0:4, Liu/Zhu (kínai)–Cheng/Lee (tajvani) 4:0, Park/Yang (dél-koreai)–Feng/Yu (szingapúri) 1:4. Elődöntő: Ding/Li–Li Jie/Li Qian 4:0, Liu/Zhu–Feng/Yu 4:1. Döntő: Liu/Zhu–Ding/Li X. 4:3 (8:11, 11:8, 3:11, 11:8, 11:13, 11:8, 11:8).

Vegyes páros, elődöntő: Xu Xin/Yang Haeun (kínai/dél-koreai)–Wong/Doo (hongkongi) 4:1, Josimura/Isikava (japán)–Kim H./Kim J. (dél-koreai) 4:3. Döntő: Xu Xin/Yang Haeun–Josimura/Isikava 4:0 (11:7, 11:8, 11:4, 11:6).