2024. március 28., csütörtök

Moszkvában mutatják be az Omega-oratóriumot

A zenekar a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban lép fel

Oratóriumával lép fel június elején az Omega együttes a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

A koncertet a március 30-án kezdődött Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében tartják az orosz ortodox egyház főtemplomának zsinati termében - mondta el az MTI-nek Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjának igazgatója.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az Omega együttes 2013 májusában lépett fel 50 éves fennállása történetében először Oroszországban. A neves zenekar tagjaival abban állapodtak meg, hogy egy másik programmal és más helyszínre térnek vissza.

Nem csak a zenei program lesz különleges, amelyet kimondottan templomokban való előadásra állítottak össze, és azt énekkar és szimfonikus zenekar kíséretében adnak majd elő, hanem a helyszín is. A zsinati terem a Kremlhez közel lévő székesegyház mellett található.

Baranyi András elmondta, a mostani kiemelt helyen tartandó koncert előzményeihez hozzátartozik, hogy az Omega együttest két évvel ezelőtti moszkvai rockkoncertet követően fogadta a külföldi orosz ortodox püspökség képviselője, és magas egyházi kitüntetést adott át a zenekar tagjainak. Kóbor János Nagykereszt Érdemrendet vehetett át, az Omega együttes többi tagja pedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült.

Felemelő volt, hogy egy ilyen nagy múltú magyar együttes az orosz ortodox egyház is nyilvántart és kitüntet. Ez is megerősítette őket abban, hogy visszajöjjenek Moszkvába egy új, különleges műsorral, amellyel egyébként Magyarországon, a szomszédos országokban és Németországban: Lipcsében és Berlinben is fellépett már az együttes az utóbbi 2-3 évben - sorolta az igazgató.

A 1000-120 ember befogadására alkalmas zsinati terembe, a koncertre egyrészt az Omega-rajongókra és az orosz ortodox egyház képviselőire, valamint az egyházi zenéhez közel álló művek kedvelőire is számítanak - tette hozzá Baranyi András.

A Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjának igazgatója arról is beszámolt, hogy az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében a jövő kedden Babos Gyula magyar dzsesszgitárost várják a moszkvai Butman-klubba. Igor Butman szaxofonista az egyik legismertebb orosz dzsesszzenész.

A magyar kulturális rendezvénysorozat további májusi programjai: 18-án nyílik a Robert Capa-kiállítás a moszkvai Multimedia Art Múzeumban, kapcsolódva a múzeumok éjszakája oroszországi programhoz. Május 20-tól pedig magyar filmhét kezdődik ugyancsak az orosz fővárosban.