2024. március 28., csütörtök

Májusfa állítás Muzslyán

Muzslyán, a Parton élők 25 évvel ezelőtt újították fel a májusfa állítás hagyományát. Májusfát állítottak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza és a Nyugdíjasok Egyesülete előtt is.  

Május elseje hajnalán a muzslyai Parton élőket Babinszki Enikő trombitája és Sötét János kancsikájának a csattogása ébresztette, hogy részesei legyenek az előző estén feldíszített májusfája felállításának. Persze nem mindenkit kellett ébreszteni.

A bánáti népszokás szerint a legény kinézte a falu környéki erdőben a megfelelő fát, május elsejére virradóra barátaival kivágta azt, majd felállította a kedvese háza előtt. A mai májusfának elsősorban hagyományőrző és közösségmegtartó feladata van. Nem véletlen, hogy a legtetejére a partiak lobogója kerül, amelyen öt borosüveg és egy kecskefej van. Egykor ugyanis az itteni házak mindegyikében volt kecske és mindenki készített bort.

Mint ahogy Dobó József mondja, próbálják azokat a szimbólumokat felidézni, amelyek jellegzetesek voltak a májusfákra. Régen azt mondták, hogy ahány kendő a fán, annyi esküvő az évben. Vagy: ahány virág a fán, annyi gyerek az évben. A partiak májusfáján mindenből volt elegendő, volt sok kendő is, virág is, de attól félnek, hogy a régmúlt idők jóslatai majd nem válnak be. 

A Parton Pünkösd vasárnapjáig áll a májusfa, amikor zeneszó mellett, újradíszítik, majd lebontják. Mert, ahogy errefelé mondják: a májusfát azért is állítják fel, hogy le lehessen bontani.