2024. április 25., csütörtök

Nagybecskerek: Tiltakozó felvonulás május előestéjén

Közel ezer elégedetlen polgár - zömében elbocsájtott dolgozó, nyugdíjas és pedagógus - vett részt április 30-án, Nagybecskereken az Elég volt az ígéretekből – élni akarunk mottóval – a szakszervezetek, nem kormányzati szervezetek és polgárok kezdeményezésre megtartott tiltakozó felvonuláson. Ellenzéki politikusok is megjelentek, de pártpolitikai szimbólumok nem voltak.
Az elmúlt húsz év alatt tönkre ment Nagybecskerek gazdasága. Több ezren maradtak munka nélkül, köztük sokan úgy, hogy az előző négy-ötévi járandóságukat nem kapták meg.
Közben továbbra is megoldatlan a város legnagyobb kommunális problémája, az egészséges ivóvíz biztosítása, a körzeti kórházban pedig az országos átlaghoz képest jóval alacsonyabb az egészségügyi dolgozóknak a száma.
A tiltakozók végigvonultak a főutcán, majd a munkálatok miatt feltúrt főtéren felolvasták a 12 pontos követelésüket, amelyeket mindenki a maga által megfogalmazott kérésével egészíthetett ki. Ezeket a városháza (bezárt) ajtajára tűzték.
A szervezők bejelentették, hogy a dolgok további menete a hatalom reagálásától függ. Ha nem születnek megfelelő intézkedések, akkor egy hónap múlva újabb tiltakozások lesznek.