2024. április 20., szombat

Vállalkozás indítására bátorítják a fiatalokat

Gazdaságfejlesztési elképzelések Magyarkanizsán

A magánvállalkozás indításának alapjairól, lehetőségeiről tartanak előadásokat a magyarkanizsai Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpont végzős középiskolásainak. Az önkormányzat által szervezett nyolc előadás keretében szakemberek ismertetik a diákoknak az önálló vállalkozásindításban rejlő lehetőségeket, illetve felkészítik őket az ezzel járó nehézségekre. Fejsztámer Róbert, a községi közigazgatási, gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztály vezetője elmondta, hogy azért döntöttek a középiskolások mellett, mert ez a korosztály áll legközelebb a válaszút előtt, hogy a továbbtanulás vagy a munkahelykeresés mellett döntsön.

– Egy gazdasági szakértő és egy gazdasági jogász bevonásával indítottuk el ezt a programot, melynek az a célja, hogy felbátorítsuk a fiatalokat, hogy sokkal nagyobb kedvvel vágjanak bele egy vállalkozásba. Szeretnénk nekik megmutatni, hogy a vállalkozásindítás is egy lehetséges opció a számukra. Az elvándorlás óriási méretei miatt is szeretnénk nekik megmutatni, hogy annak, aki ismeri a szakmát, és elkötelezett szakmai téren vannak lehetőségei itthon is, akár Magyarkanizsán is. Azt tanulják, hogy lehet egy vállalkozást elindítani, olyan ismereteket szeretnénk nekik adni, amelyeket minden vállalkozó tud, csak hosszú évek tapasztalatai útján tett szert erre a tudásra – mondta Fejsztámer, aki hozzátette azt is, hogy a havi egy másfél órás előadás csak a Beszédes József iskola tanulói számára elérhető, külsősöket nem fogadnak be. A főosztályvezető elmondta, hogy a gazdaságfejlesztés terén más programok is futnak párhuzamosan. Május közepére befejezik a céglátogatási körútjukat községi szinten, melynek során néhány erősebb gazdasági társaságot kerestek fel, feltérképezve, hogy az önkormányzat milyen segítséget tudna nyújtani az ő számukra.

Ezenkívül folytatódik majd az önfoglalkoztatási és közmunkaprogram. Fejsztámer Róbert reményét fejezte ki, hogy az intézkedések pozitívan hatnak majd ki a gazdaságfejlesztésre – ezt az év végén fogják analizálni –, még akkor is, ha az önkormányzat költségvetése éves szinten szerény összeget tud szánni erre.

– Nagyjából 15-20 millió dinárról beszélünk éves szinten, ami egy vállalkozás szempontjából nem túl nagy összeg, viszont ha egy kis hátteret tudunk biztosítani a vállalkozói szektornak, tehát meg tudja erősíteni magát, és munkahelyet tart meg, vagy fejleszteni tudja magát, és munkahelyeket teremt, akkor mi már elértük a célunkat, és nem növekszik majd a munkanélküliség, hanem reményeink szerint csökkenni fog.