2024. április 19., péntek
KAJAK-KENU

Egy magyar ezüst a szombati döntőkben

A Lakatos Zsanett, Takács Kincső 500 méteres kenus duó révén egy ezüstérmet szereztek a magyarok a csehországi Račicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben.

A Graboplast Győri VSE kettőse Eb- és világbajnoki címvédőként érkezett a viadalra, amelyen ebben a számban csak fináléra került sor, mert mindössze öt hajó nevezett. A magyarok jól kapták el a rajtot, de a fehéroroszok még jobban, és féltávhoz is a rivális érkezett elsőként. A második 250 méteren nem változott a sorrend, a fehéroroszok magabiztosan győztek, Lakatosék pedig a harmadik oroszokat egy hajóhosszal megelőzve értek másodikként a célba.
A viadal honlapja szerint a többi döntőben a jobbára fiatal magyar versenyzők nem tudtak dobogós helyen végezni.
Ötszáz méteren a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású kajakos kvartett nyolcadik lett. Ezren a Sarudi Alíz, Medveczky Erika kajakos duó a tavalyi ezüst után ezúttal hatodikként zárt.
A hosszabb távon, ezer méteren a férfi kenunégyes - Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf és Korisánszky Dávid - ötödik lett a hat hajtó számláló mezőnyben. A Sarudi Pál, Forgó Christopher kenupáros hetedikként ért célba, az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna pedig (K-1) a nyolcadik helyet tudta elcsípni a rendkívül erős mezőnyben.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa Játékokat, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságot tekinti fő versenynek. Több ország ugyanakkor - így például a németek, a házigazda csehek, a lengyelek, a oroszok vagy a románok - erős gárdával érkezett Račicébe.