2024. március 28., csütörtök

Mintegy 300 ukrán van a lázadók kezén

Mintegy 300 ukrán van az oroszbarát szakadárok fogságában a Donyec-medencében - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fogolycserével megbízott központjának vezetője, Jurij Tandit.

Háromszáz fogolyból indulunk ki, de reménykedünk, hogy ez a szám magasabb, mert több eltűnt van, akiket szintén keresünk" - mondta Jurij Tandit a Kanal 5 televízióban.

Előzőleg az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaságnak" a kontaktcsoporton belüli képviselője, Denisz Pusilin közölte, hogy Kijev álláspontja miatt nem lehetséges a minszki megállapodásnak a teljes fogolycserére vonatkozó rendelkezéseinek megvalósítása. Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottnak "meg van a keze kötve ebben a kérdésben. Részünkről folytatjuk a foglyok egyoldalú elengedését. Kijev azonban Ukrajna-szerte ezer embert tart fogva" - idézte a szakadár politikust a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vladiszlasz Dejneho, a "Luhanszki Népköztársaság" szóvivője reményét fejezte ki, hogy május 9-ig összeül Minszkben a nemzetközi kontaktcsoport, amelyen a szóvivő korábbi közlése megkezdenék munkájukat a munkacsoportok.

A két fél közben kölcsönösen egymást vádolta a tűzszünet megsértésével.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a szakadárok péntek estig 32 alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Nehézfegyvereket vetettek be Andrijivka, Opitne, Piszki és Trjohizbenka és Sirokine településeknél, Donyeck megye fölött pedig 8 pilóta nélküli repülőgépet észleltek - közölte Facebook-oldalán a kelet-ukrajnai hadművelet törzsének sajtóközpontja.

A donyecki szakadárok viszont a TASZSZ jelentése szerint azt közölték, hogy az ukrán erők az elmúlt napban harmincszor sértették meg a tűzszünetet Jaszinuvata, Sirokine, Horlivka, Szpartak, Zsabicseve, Szahanszja településnél, valamint Donyeck város több részén, így a repülőtérnél. Jaszinuvatában egy aknatámadásban két polgári személy megsebesült.

Kijevben ismeretlenek géppisztolyból rálőttek egy rendőrposztra - közölte szombaton a kijevi rendőr-főkapitányság. A támadás során senki nem sérült meg. A főváros parkos részén lévő rendőrposztnál a városi rendőrkapitányság rendőrein kívül a Kijev-1 önkéntes rendőrjárőr zászlóalj tagjai teljesítenek szolgálatot.