2024. március 28., csütörtök

Több országban incidensek és tüntetések voltak a május elsejei rendezvényeken

Több tucat embert őrizetbe vett a török rendőrség Isztambulban pénteken, mert a május elsejére elrendelt tilalmat megszegve a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim téren akartak demonstrálni. Iránban évek óta most először tartottak munkásfelvonulást a jobb élet- és munkakörülményekért, Dél-Koreában pedig, a szöuli nagygyűlésen tízezrek tiltakoztak a munkaügyi és nyugdíjreform terve ellen.

Isztambulban a rendőrség 20 ezer fővel és 70 páncélozott járművel készült az esetleges incidensekre, ennek ellenére tüntetők kisebb csoportjainak sikerült megközelíteniük a Taksim teret, ahol régebben rendszeresen megemlékeztek az 1977. május 1-jei mészárlásról. A rendőrök elővigyázatosságból előállítottak hetven embert, hogy megelőzzék a nagyobb méretű zavargásokat. Később mégis összetűzések kezdődtek, a hatóságok a szomszédos Besiktas negyedbe szorították vissza azokat a tiltakozókat, akik nem tettek eleget felszólításaiknak. Helyszíni jelentések szerint a rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek, néhány tüntető pedig Molotov-koktélok és kövek dobálásával válaszolt.

A rendőrség saját közlése szerint összesen 140 zavargót vett őrizetbe, de a tüntetők szerint ennél jóval többet.

A török kormányzat előzőleg azt közölte, hogy békés célú felvonulásokra megnyitnák a teret, de az "illegális tüntetéseket" nem tartják kívánatosnak május elsején. A nemzetközi médiában megszólaltatott tiltakozók szerint a török vezetés a választások közeledtével egyre inkább tekintélyelvű módon irányítja az országot.

Iránban - helyi sajtójelentések szerint - több ezren vettek részt az ünnepi megmozduláson, amelyen egyebek között a külföldi munkaerő alkalmazása ellen tüntettek. Az országban több mint egymillió afgán dolgozik, miközben a munkanélküliség az aktív korú lakosság körében meghaladja a 10 százalékot. Több éve nem tartottak ilyen jellegű tiltakozó akciót május elsején.

Dél-Korea fővárosában több tízezren tüntettek a munkaügyi törvények és a nyugdíjrendszer reformjának terve ellen, mert a tervezett átalakítások a szakszervezetek szerint rontanák a teljes státusban dolgozók helyzetét. Egy munkacsoport éppen pénteken állapodott meg a reform egyik eleméről, arról a törvényjavaslatról, amely a következő öt évre a köztisztviselők járulékterheinek növekedését és nyugdíjának csökkentését irányozza elő. Szöul központjában komoly rendőri készenlét mellett zajlottak a tiltakozó akciók. A tüntetők több helyszínen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek, de komolyabb sérülésekről nem érkezett jelentés.

Görögország fővárosában három különböző felvonuláson összesen mintegy 13 ezren vettek részt, elsősorban a gazdasági szigor elleni jelszavakat hangoztatva. Kisebb összetűzések ott is kialakultak a rendőrséggel, de komolyabb sérülés nem történt.

Németországban, Weimarban szélsőjobboldali tüntetők zavartak meg egy szakszervezeti rendezésű felvonulást. A két fél összecsapott, a rendőrség közlése szerint 15-en megsebesültek. Huszonkilenc embert őrizetbe vettek.