2024. március 29., péntek

Szent József a munkások védőszentje

Május elsején Szent Józsefet, a munkások védőszentjét ünnepli a katolikus egyház, és példaképül állítja a munkások elé - mondta Berán Ferenc plébános az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Szent Józsefre a XIX. századtól emlékeznek mint a munkások védőszentjére. 1891-ben május 1-jén volt a híres párizsi munkástüntetés, és ugyanabban az évben adta ki az egyház az első szociális enciklikáját - emlékeztetett.
    A Rerum novarum enciklika kifejezetten a munkások helyzetével foglalkozott, rámutatott nyomorúságos helyzetükre, és arra ösztönözte az egyház vezetőit, hogy megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a munkások felé - mondta.
    A plébános utalt arra, Szent József biztosította a Szent Család anyagi hátterét, és "ebből a szempontból is példaképe nemcsak a munkásembereknek, hanem minden egyes férfinak, férjnek, hogy a család anyagi hátterét csendes munkával biztosítsa".
    Berán Ferenc plébános kitért arra, hogy a Szentírás szerint az alkotó munka az istenképűség jele. Az ember az istenképűségét, az abból fakadó emberi méltóságát úgy éli meg, hogy dolgozik, alakítja a világot, amelyben él. Ezért az egyház kiáll amellett, hogy a munkanélkülieknek nemcsak segélyt kell adni, hanem munkalehetőséget is, mert aki hosszabb ideig nem végzi az alkotó tevékenységet, elveszíti a biztonságérzetét, önbizalma és méltósága sérül - mondta.