2024. április 23., kedd

Moszkva tízmillió eurót ajánlott fel a csernobili atomerőmű új szarkofágjára

Oroszország tízmillió eurót ajánlott fel csütörtökön a csernobili atomerőmű felrobbant blokkja fölé tervezett új szarkofág megépítésére egy nappal azután, hogy egy londoni nemzetközi donorkonferenciának köszönhetően a projekthez szükséges 615 millió euróból 530 millió euró már összegyűlt.

Moszkva bejelentésével tovább csökkent az új szarkofág megépítéséhez szükséges összegből még hiányzó rész.
A projekt költsége mintegy 1,5 milliárd euró lesz, ám a különböző kiegészítő munkálatok miatt a végösszeg 2,15 milliárd euróra tehető.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdai közlése szerint már csak 85 millió euró hiányzott az építkezéshez, amelyhez az EBRD tavaly novemberben már 350 millió eurót ígért.

Jochen Flasbarth, a német környezetvédelmi minisztérium államtitkára az egy nappal korábbi találkozón azt mondta, Oroszország és Kína korábban felajánlották, hogy biztosítják a fennmaradó összeget az építkezéshez.

A szerdai konferencián a legtöbb pénzt (165 millió euró) az Európai Bizottság és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport tagjai ajánlották fel. Az Egyesült Államok negyven millió dollárt különített el az építkezésre.

A mintegy 40 ország által finanszírozott építkezés fővállalkozója a Bouygues és Vinci francia cégek alkotta Novarka konszern, az új, húszezer tonnás acélszarkofág előreláthatólag 2017 végére fog elkészülni, és mintegy száz évig lesz használható.

1986. április 26-án robbanás történt a csernobili erőmű 4. reaktorblokkjában. Az 1986-os robbanás az 1957-es, szintén szovjetunióbeli majaki atomkatasztrófa után a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete volt.