2024. március 28., csütörtök

Új világrekord született Rubik-kocka kirakásban

Új világcsúcs született Rubik-kocka kirakásban az Egyesült Államokban, ahol a tizenéves Collin Burns mindössze 5,25 másodperc alatt végzett a feladattal. A teljesítményt az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában Bernát Balázs Rubik-kocka versenyző értékelte.

Bernát Balázs elmondta, hogy a rekord egy hivatalos versenyen született, ahol mindenki azonos módon megkevert kockával indult, a versenyzőknek pedig összesen öt próbálkozási lehetőségük volt a minél gyorsabb eredmény elérésére.
Collin Burns technikáját elemezve Bernát Balázs hangsúlyozta, hogy az amerikai versenyző három másodperc alatt rakta ki az első két sort, ezután egy rendhagyó algoritmust alkalmazva, több szokványos lépést összevonva döntötte meg a korábbi rekordot.

Hozzátette: a Rubik-kocka kirakásának lépései mindenki számára megtanulhatóak, így az ilyen versenyeken elsősorban nem a tehetség, hanem az elhivatottság dönt, ugyanis a hasonló teljesítmények mögött minden esetben rengeteg gyakorlás áll. 
Collin Burns viszonylag rövid ideje, mindössze három éve kezdett foglalkozni a Rubik-kockával. Ugyanakkor gyakorlás közben - ellentétben sokakkal - elsősorban nem a gyorsaságra törekszik, hanem arra, hogy előre eltervezze az összes mozdulatát, lépését - mondta el Bernát Balázs.

Az új világcsúcs megdöntésére a magyar versenyzőknek legközelebb most hétvégén nyílik lehetőségük, ugyanis szombaton és vasárnap rendezik meg a Hungarian Nationals 2015 elnevezésű Rubik-kocka versenyt a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.