2024. március 29., péntek

Orbán elmondta Schulznak, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon arról tájékoztatta Martin Schulzot, az Európai Parlament (EP) elnökét, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, egy vita van róla Magyarországon - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

- Egy vita van a halálbüntetésről, tehát nem arról van szó, hogy egy terv lenne a halálbüntetés bevezetése - idézte a kormányfő Martin Schulznak adott tájékoztatását.

Lázár János elmondta, a miniszterelnök telefonon beszélt az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal és frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel. Őket ugyanarról tájékoztatta, mint Schulzot, vagyis hogy vita zajlik Magyarországon, a kormány pedig be fogja tartani az Európai Unió jogát - közölte.

A miniszter szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait, amelyek arról szóltak, hogy a miniszterelnök értékelése szerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Értékelése szerint brutális bűncselekményeknél, gyermekek, idősek, kiszolgáltatottak sérelmére elkövetett eseteknél gyakran merül fel a társadalomban a megtorlás igénye; Magyarországon ma nagyon sok olyan ember van, aki szerint csak a halálbüntetés bevezetése tartana vissza egyeseket súlyos bűncselekmények elkövetésétől. Erről beszélnünk kell a választóinkkal - jelentette ki.

"A súlyos bűncselekmények kapcsán (...) kialakuló hihetetlen társadalmi felháborodás lehet, hogy nem hallatszik Brüsszelig, de hallatszik Budapestig" - fogalmazott Lázár János. Azt is hangoztatta: Magyarország az Európai Unió jogrendszerének egészét tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól - értékelte Lázár János, aki azt is elmondta: kifejezetten híve a halálbüntetésnek, de véleménye csak egy a nyolcmillióból. Hozzáfűzte: a kormányfőtől ugyanakkor még sosem hallotta, hogy ő támogatná azt.
Martin Schulz délután kiadott közleményében megerősítette, hogy Orbán Viktor telefonon biztosította őt arról, a magyar kormánynak nem áll szándékában lépéseket tenni a halálbüntetés bevezetése érdekében.

Előzőleg - még Lázár János tájékoztatója előtt - Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette: egyértelmű dolgokat nincs értelme megvitatni. Juncker újságírói kérdésre válaszolva közölte, több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést, amelyet az Európai Unió alapjogi chartája is tilt. Hozzátette: Orbán Viktornak haladéktalanul világossá kellene tennie, hogy nincs ilyen szándéka. - Ha ez volna a szándéka, akkor harc lesz - szögezte le.

Trócsányi László igazságügy-miniszter Szegeden, egy más témában rendezett konferencián kijelentette: a halálbüntetéssel kapcsolatban is az emberi jogok európai egyezményét kell irányadónak tekinteni Magyarországon, más kérdés, hogy a témáról vitatkoznak. Az EU alapjogi chartája 2. cikkének 2. bekezdése is kimondja, hogy senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni, és ugyanezt rögzíti a hatodik kiegészítő jegyzőkönyve is.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette, hogy az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést. Rétvári Bence hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és jelezte azt is, hogy a KDNP is ennek pártján van.

A magyarországi Evangélikus Egyház szerint elfogadhatatlan a halálbüntetés és arra kérte hívőiket, hogy közös imádsággal erősítsék a társadalom értékrendjének keresztényi megújulását.

Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke élesen elítélte Orbán Viktor miniszterelnök javaslatát a halálbüntetés visszaállítására és az illegális bevándorlók internálótáborokba zárására vonatkozóan a PES sajtóközleménye szerint.

Az MSZP szerint bebizonyosodott, hogy a menekültek és a halálbüntetés kérdésének napirenden tartása csupán a hisztérikus hangulatkeltést szolgálja, miközben az utóbbi kérdésében nincs semmilyen jogi lehetőség a változtatásra.

Elemzők a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy vélekedtek, hogy lehet hasznos a halálbüntetés különböző dimenzióiról szóló vita, politikai hiba azt elutasítani. A vita helye lehet a parlamentben és azon kívül is - tették hozzá.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője azt mondta: az európai elitben régóta van egy meggyőződés arról, hogy a halálbüntetést végleg száműzni kell az európai büntetőjogból. Ugyanakkor szerinte az is látható a különféle közvélemény-kutatásokból, hogy ez Európa országaiban egyáltalán nem találkozik az átlagemberek véleményével, az elit ellenzi, az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést.

A jövő héten az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) meg fogja vitatni Orbán Viktor javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban.