2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREKI PETŐFI

Vezetőségcsere a jubileumi évben

Új vezetőséget választottak a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület hétfő esti, rendkívüli közgyűlésén. A nyilvános szavazással megválasztott héttagú elnökség Nagy Valéria okleveles jogászt választotta az egyesület elnökévé. Rajta kívül az elnökség tagjai: Nagy Sándor, Szőke-Tóth Szilvia, Bukovics Éva, Olajos István, Gera Anna és Németh Róbert. Megválasztották az új ellenőrző bizottságot is, amelynek tagjai: Kanalas János, Farkas Ferenc és Vastag Miklós. Tekintettel arra, hogy az eddigi vezetőséget két évvel ezelőtt négy évre választották meg, így a következő tisztújítás két év múlva lesz esedékes.

Nyilvános szavazással választottak (Fotó: Kecskés István)

Nyilvános szavazással választottak (Fotó: Kecskés István)

A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület múlt heti közgyűlésén leváltották a vezetőséget. Az indíték az egyesület rossz anyagi helyzete volt, mivel már ötödik hónapja nem fizetik a közműdíjat, az egyesület titkára se kapta meg a tiszteletdíját.

Mint ahogy a közgyűlés levezetésével megbízott Szőke Árpád mondja, komoly pénzügyi gondjai vannak az egyesületnek. Megköszönve mindenkinek, aki az egyesület fennállása óta részt vett a munkában, kifejezte a reményét, hogy az új vezetőség majd megtalálja a kiutat a jelenlegi helyzetből.

A nagybecskereki Petőfi a második világháború utáni első magyar művelődési egyesület volt Vajdaságban. Dr. Várady Imrének, Marócsik Györgynek, B. Szabó Györgynek és a többi alapító tagnak köszönhetően 1945. május 6-án alakult meg Vajdasági Magyar Művelődési Egyesület néven. Elsősorban a vajdasági magyarság művelődési igényeit volt hivatott biztosítani, de szerepet vállalt az írástudatlanság felszámolásában, az iskolák tatarozásában, a magyar és más nemzetek hagyományainak megismerésében, a vajdasági magyar művészet és irodalom fejlesztésében, és segítséget nyújtott minden olyan tevékenységben, amely a vajdasági magyarság gazdasági és kulturális helyzetének a fellendítésére irányult. A Petőfi Művelődési Egyesület Zrenjanin nevet 1980-ban vette fel, a mai egyesületi otthont pedig a tagság 1948-ban kapta.
Május hatodikán lesz az egyesület megalakulásának a hetvenedik évfordulója, de egyelőre nem tudni, hogy ezen a napon vagy később lesz megtartva a jubileum ünnepség. Az ünneplés azonban – mint azt Olajos István elnökségi tag mondja – nem marad el.

Az egyesületnek 1948 óta van székháza (Fotó: Kecskés István)

Az egyesületnek 1948 óta van székháza (Fotó: Kecskés István)

Nagy Valéria az egyesület új elnöke – megköszönve a bizalmat – azt hangsúlyozta, hogy az előállt helyzetben nem volna szabad visszalépni, ehelyett minden ajtón be kell kopogtatni, hogy megoldódjanak az anyagi jellegű problémák. A legfontosabb az, hogy az egyesületben folyjon a munka. A konkrét feladatokat az elnökség jövő heti ülése után határozzák meg.
– Kevesen vagyunk, nem szabad széthúzni. Össze kell tartani. Tekintet nélkül arra, hogy ki milyen pártban van, itt legyen a Petőfinek a tagja. Ez a legfontosabb. Ha összetartunk, akkor talán át bírjuk hidalni ezt a sok hiányt, ami most van – mondja Vastag Miklós, aki 1975 óta aktív tagja az egyesületnek.

A Petőfi sikeres házigazdája volt a tavalyi Gyöngyösbokrétának, amelyet Nagybecskereken tartottak meg.