2024. március 28., csütörtök
ZENTA

Igazi juhász-Woodstock!

Sövényházi László a bronzérmes szürke marhájával

Sövényházi László a bronzérmes szürke marhájával

Három évvel ezelőtt sokan a fejüket csóválták, amikor a Zentai Gazdakör juhászati szakága, karöltve a zentai önkormányzattal, Felsőhegyről a zentai vásártérre „költöztette” a nemzetközi birkanyíró és birkapörköltfőző fesztivált. Voltak olyanok is, akik rosszmájúan a többéves hagyománynak örvendő rendezvénysorozat csúfos végét is megjósolták. Nos, most 2015-öt írunk, s tartományunk egyik legnagyobb hagyományőrző és gasztronómiai szemléjét évről évre többen látogatják, a rendezvénysorozat programja pedig egyre gazdagabb és változatosabb.

A vásártéren az idén is sokan voltak kíváncsiak a birkák frizurájának nyári fazonra történő igazítására, illetve a finomabbnál finomabb birkapörköltekre és pásztorételekre, igazolván azt, hogy egyáltalán nem volt rossz döntés a rendezvénysorozatnak némi urbánus érzést adni úgy, hogy semmit nem veszített hagyományápoló jellegéből. Az idei birkanyíráson egyébként több mint húszan vettek részt, közülük a kézi nyírás kategóriájában a pecesori Klebecskó Dénes bizonyult a legjobbnak, a gépi nyírók közül pedig a felsőhegyi Csabai Zsolt jeleskedett. Sokkal nagyobb volt a felhozatal a rendezvénysorozat keretében megrendezett jószágbemutatón is. A kiállítók közül mindenki alaposan kitett magáért, s szebbnél szebb jószágokat mustrálhattak meg a látogatók. A rendezvényen jelen volt a padéi Sövényházi László is, akinél az őshonos jószágok, közöttük a rackajuh és a szürke marha mellett szomáliai birkákat, shetlandi pónikat és hatlingi lovakat is megcsodálhattunk. Ez utóbbiak az idei fesztiválon is „bearanyozódtak”, de Sövényházi szürke marhájával a kategória bronzérmét is kiérdemelte, s a Magosz különdíját is a magáénak tudhatja.

A padéi jószágtermelő, etnoszállás- és kisállatkert-tulajdonos az idei tavasztól kezdve tanyai turizmussal is elkezd majd foglalkozni. Egymagában a jószágtenyésztés ugyanis manapság nem igazán kifizetődő. A vágójószág ára nagyon rossz, s a tejjel is baj van – nyilatkozta napilapunknak, s hozzátette, hogy egyrészt külföldről importálják a tejet, a hazait pedig nagyon leértékelték, másrészt a tejátvevő és értékesítő cég komoly kritériumokat szabott meg a tejet értékesíteni óhajtó állattenyésztőknek.

A fesztivál keretében megrendezett gasztronómiai megmérettetésen hivatalosan százan vettek részt, de voltak olyan társaságok is, amelyek a nyárias időt kihasználva, versenyen kívül, csupán a kikapcsolódás kedvéért főzőcskéztek, akklimatizálva magukat és társaságukat az előttünk álló majálisozásra, illetve nyári piknikekre. A kiváló birkapörkölt titkát pedig ezúttal az adai Palatinus Zoltántól lestük el, aki szerint minél öregebb egy birka, annál jobb pörköltet lehet készíteni belőle. Ezenkívül fontos az is, hogy a pörköltbe a birka feje és farka is belekerüljön. A fűszerezést pedig a bors, paprika és só hozzáadása mellett mindenki a saját ízlése szerint oldja meg – mesélte.

A birkapörköltek és a pásztorételek mesterei egyébként igencsak szépen teljesítettek, mert az ételeket bíráló zsűri bőkezűen osztogatta az érmeket, így a Tordai Helyi Közösség, a Zentai Alapfokú Bíróság, a Muzslyai hagyományápolók, a Viharsarki Betyárok és Goran Popov által készített birkapörkölt „aranyozódott be”, a pásztorételek közül a MAG Zentagunarasi Hagyományápolók és az Alvégi bográcsok érdemelte ki az aranyérmet, a pásztorpálinkák közül pedig a szabadkai Fehér Attila szilvapálinkája bizonyult a legjobbnak.

Természetesen azok sem maradhattak éhen, akik csak egy sétát tettek az idei „juhász-Woodstockon”. A vendéglősök sátrai alatt kedvezményes áron lehetett megvásárolni a finomabbnál finomabb falatokat, s üdíthették fel magukat a látogatók, miközben egészen a délutáni órákig tartó gazdag és változatos kísérőműsort követték. S mivel ez volt a tizennegyedik, jogos a kérdés, hogy a szervezők mivel is rukkolnak elő a jövő évi, jubileumi birkanyírón és birkapörköltfőzőn. Sóti Ferenc, a rendezvényt szervező Zentai Gazdakör elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tavaly meghonosított fogathajtó verseny és pásztorkutya-bemutató mellett jövőre a többi között aprójószág- és kisállat-bemutatóval és még számos érdekes dologgal is gazdagabbá teszik a rendezvénysorozatot.