2024. március 28., csütörtök
ASZTALITENISZ

Pattantyús szenzációs győzelme

A kínai Szucsouban zajló egyéni és páros világbajnokság keddi játéknapjának egyik legnagyobb meglepetését a magyarországi Pattantyús Ádám (90. a világranglistán) szolgáltatta, aki az első fordulóban órási küzdelemben 4:3-ra (döntő játszma 11:9) nyert a ranglista 10. helyén áll tajvani Csuang Csi-Juan ellen, s bejutott a legjobb 64 közé, ahol Adrian Crisan lesz az ellenfele. A román játékos az első fordulóban nagyon magabiztosan, 4:0-ra nyert a görög Papageorgiu ellen. Egyéniben a szerbiai és a magyarországi versenyzők közül csak az említett Pattantyús élte túl az első fordulót: a legközelebb a továbbjutáshoz Aleksandar Karakašević állt, aki 3:1-re vezetett Wang ellen, de a lengyel-kínai játékosnak sikerült fordítania.

A másik két nagy meglepetés a férfi párosok tizenhatoddöntőjében történt, ugyanis a kínai Ma Long és a német Timo Boll alkotta duó hiába nyerte meg az első két játszmát a 7. helyen kiemelt Xu Xin és Zhang Jike ellen, a színtiszta kínai kettős sorozatban négy szettet nyert, így búcsúztatta a csapatban olimpiai bajnok és a 11-szeres Európa-bajnok alkotta párost. Ugyanebben a versenyszámban kiesett az első helyen kiemelt páros is: a tajvani Csiang/Huang kettőst a lengyel Dyas/Gorak páros győzte le 4:3-ra.

Jól játszott, de nem sikerült nyernie a Fehér Gabriella és Erdélyi Annamária kettősnek, amely 4:2-re veszített a hongkongi Tie/Juan duó ellen: Fehéréknek volt játszmalabdájuk a hatodik játszmában, azonban az ázsiai párosnak sikerült fordítania. Vegyes párosban a magyarországi Jakab János és Pergel Szandra folytatta remeklését: két győzelem után a cseh Jancarík/Vacenovská kettőst is legyőzték, s bejutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a 17. helyen kiemelt kínai Jen An és Vu Jang ellen állnak asztalhoz.

Világbajnokság (Szucsou), férfiak, egyéni, 64 közé jutásért: Karakašević–Wang (lengyel) 3:4, Pető–Jiang (hongkongi) 0:4, Jevtović–Szamszonov (fehérorosz) 1:4, Kosiba–Liang (kínai) 1:4, Pattantyús–Csuang (tajvani) 4:3, Jakab–Niwa (japán) 0:4, Lakatos–Joo (dél-koreai) 2:4. Páros, 32 közé jutásért: Karakašević/Tokić–K. Karlsson/M. Karlsson (svéd) 2:4, Jevtović/Pető–Gommers/Tromer (holland) 4:2. A 16 közé jutásért: Jevtović/Pető–Fan/Zhou (kínai) 0:4.

Nők, egyéni (64 közé jutás): Fukuhara–Fehér 4:0, Eerland (holland)–Todorović 4:1, Postoaca (román)–Erdélyi 4:0, Pergel–Partyka (lengyel) 2:4. Páros, 32 közé jutásért: Todorović/Trosman–Ding/Li (kínai) 0:4, Erdélyi/Fehér–Pergel/Samara 4:0 – k. n. 2. forduló (16 közé jutásért): Jiang/Tie (hongkongi)–Erdélyi/Fehér 4:2.

Vegyes páros, 16 közé jutás: Pető/Fehér–Wong/Doo (hongkongi) 1:4, Jakab/Pergel–Jancarík/Vacenovská (cseh) 4:1.