2024. március 28., csütörtök

Rendkívüli állapotot vezettek be Baltimore-ban

Rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Baltimore-ban, és szükség esetén a Nemzeti Gárdát is bevetik a marylandi városban, ahol súlyos zavargások robbantak ki hétfőn, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, aki belehalt a rendőrőrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe.

Stephanie Rawlings-Blake polgármester közölte, hogy az éjszakai kijárási tilalom helyi idő szerint este tíz órától hajnali ötig tart, és keddtől kezdődően egy hétig lesz érvényben. A polgármester azzal indokolta az intézkedést, hogy - mint fogalmazott - túl sokan, generációkon át építették a várost ahhoz, hogy gazemberek tönkretegyék.

A rendkívüli állapot kihirdetéséről és a Nemzeti Gárda készültségbe helyezéséről Larry Hogan marylandi kormányzó hozott döntést a városi hatóságok kérésére. Emellett ötezer fős rendőri erősítést küldenek a városba.

A zavargások néhány órával a 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a temetés helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több száz rendőrt vetettek be a tüntetők ellen. A legfrissebb hírek szerint a zavargásokban 15 rendőr megsérült, kettőt közülük kórházban ápolnak. A hatóságok 27 rendbontót vettek őrizetbe.

Larry Hogan kormányzó a leghatározottabban elítélte a rendbontók tetteit, és arra figyelmeztette őket, hogy a hatóságok a törvény teljes szigorával fognak eljárni velük szemben.

Freddie Gray tisztázatlan halála nyomán - sajtóértesülések szerint a rabszállító autóban szenvedhetett halálos sérülést, mert nem kapcsolták be a biztonsági övét - az afroamerikaiak körében kiújult a közfelháborodás amiatt, hogy rendőrök a Missouri állambeli Fergusonban, New Yorkban és másutt fegyvertelen feketéket öltek meg.

A baltimore-i összecsapások a legerőszakosabbak a fergusoni zavargások óta. Eric Kowalczyk rendőr százados szerint egy rendőr eszméletét vesztette, többen pedig csonttörést szenvedtek. A hatóságok szerint a nyugtalanságot más városokból érkezett felbujtók szítják.