2024. március 29., péntek

Mágneses játékokat tiltottak be Magyarországon

Tavaly a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest

Tíz mágneses játékot vizsgált meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a vizsgálatból pedig az derült ki, hogy kettőt – egy mágneses dartsot és egy építőkészletet – be kell tiltaniuk, mert súlyos sérülést okozhatnak.

A mágneses darts veszélye az, hogy a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. A mágneses építőkészlet pedig azért volt veszélyes, mert a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt.

Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80 százalékban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett eltávolítani a mágneseket a bélrendszerből. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.

Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve, tehát hogy ne lehessen azokat könnyen leszedni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak, ezért a mágnes erősségét szigorú szabály korlátozza.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat. A tavalyi évhez képest pedig egyértelmű javulás tapasztalható. A 2014-es vizsgálatban ugyanis a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest. A vizsgált termékek listája itt olvasható.