2024. április 23., kedd

Pénz lesz, a közbeszerzés akadozik

Politikai játszadozás áldozatai a sugárterápiára váró betegek? – Kétmilliárd dinárt fordítana a tartomány a Kamenica 2 felszerelésére

A hatalmi Demokrata Párt és az ellenzéki Szerb Haladó Párt képviselői közötti vita határozta meg a Tartományi Képviselőház keddi ülését, melynek első napirendi pontja értékpapírok kibocsátása volt a kamenicai kórházkomplexum kettes blokkjának felszerelése céljából. Maga a vita ezúttal sem a napirendi pont szorosabb értelemben vett témája körül alakult ki, hanem a leginkább akörül: ki a felelős a tartományban uralkodó nehéz gazdasági helyzetért, melyik kormány – a haladók vezette köztársasági vagy a demokraták által vezetett tartományi – végzi rosszabbul a munkáját, kinek a bűne a Kamenica 2 felszerelésének késése, az annak kapcsán kiírt közbeszerzési pályázatok sorozatos meghiúsulásai. A haladók szerint a demokrata vezetőség követett el mulasztásokat e közbeszerzések alkalmával, a demokraták szerint meg a haladó vezetésű köztársasági adminisztráció gátolja az ügy sikeres végkifejletét, állandóan késleltetve a közbeszerzések védelmével foglalkozó köztársasági bizottság munkáját és válaszadását – szándékos időhúzás ez, mondták. Tény, hogy a politikai-adminisztrációs huzavonát a betegek sínylik meg, akiknek nyolc helyett már régóta csupán két sugárkezelésre alkalmas gép áll a rendelkezésére Kamenicán, mert a lineáris akcelerátorokat évek óta nem sikerül szavatolni az intézet számára.

A parlament megvitatta és tudomásul vette a tartományi ombudsman tavalyi évi jelentését is (Fotó: Ótos András)

A parlament megvitatta és tudomásul vette a tartományi ombudsman tavalyi évi jelentését is (Fotó: Ótos András)

Az ülés első felét a képviselők vitái, az ügyrendre tett sorozatos reklamációk, az alig kordában tartható ellentábori bekiabálások határozták meg. Mint ismeretes, a Kamenica 2-vel március közepén is foglalkozott a képviselőház, amikor is a Szerb Haladó Párt javaslatára a közbeszerzési visszaélésekkel kapcsolatos vádakat vitatták meg.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy február elején harmadik alkalommal függesztették fel a radiológiai osztály felszerelésére irányuló pályázatot, mert a közbeszerzési pályázati jogok védelmével foglalkozó köztársasági bizottság ismét helyt adott a pályázat vesztes vállalata által benyújtott panasznak. Kérdés, hogy mennyit javíthat a helyzeten a kedden napirenden szerepelt és elfogadott értékpapír-kibocsátás.

EGY RÉGI DÖNTÉS ÚJJÁÉLESZTÉSE

Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár ellenzéki vádakra reagálva azt hangsúlyozta, hogy nem újabb eladósodásról van szó, mert az azzal kapcsolatos döntést még 2013-ban meghozták, majd megerősítették azt a 2015-re vonatkozó költségvetési javaslatban. E szerint a dokumentum szerint 2,08 milliárd dinárral adósodik el Vajdaság a Kamenica 2 három intézetének felszerelése érdekében. Radoman azt mondta, nem lett volna értelme már tavaly vagy tavalyelőtt kibocsátani az értékpapírokat, hiszen a közbeszerzések sikertelensége miatt a felszereléshez nem juthatott volna hozzá semmiképpen a komplexum, a kamatot pedig mindenképp fizetnie kellett volna a tartománynak. A papírok hat százalékos kamat mellett tizenöt éves lejárattal rendelkeznek. A titkár közölte, hogy a pénz legnagyobb részét az akcelerátorokra költik, melyek gyorsabb és minőségibb betegellátást szavatolnak majd és csökkentik a várólistákat a kórházban.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője kiemelte, hogy pártja a munkahelyteremtés mellett nagyon fontosnak tartja az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását is, ezért támogatták az értékpapír-kibocsátás javaslatát. A részletekről szólva közölte, hogy a szívgyógyászati intézet több mint 400 millió, a tüdőosztály 800 millió, az onkológiai intézet pedig 872 millió dinárban részesül. A feltétel: a közbeszerzések sikeres lebonyolítása.

TANÁCSADÓI SZEREPKÖR

A parlament megvitatta és tudomásul vette a tartományi ombudsman tavalyi évi jelentését is. Muškinja Heinrich Anikó, a polgárok jogvédője aláhúzta: az intézmény már az előző években is bizonyította, hogy nem kizárólag az ellenőrzéssel foglalkozik, hanem a polgárokat igyekszik útbaigazítani ügyes-bajos dolgaik intézésekor, olyankor is tanáccsal szolgál, amikor az nem lenne feladata a hatáskörök alapján. Tavaly nagy gondot jelentett a közműszolgáltatások kényszer-megfizettetése, a végrehajtókra panaszkodtak a polgárok, az információk hiányáról. A nyugdíjbiztosító alappal is gondok voltak: hosszú időbe telik a végzések kiadása, ideiglenes meghagyásokkal nehezítik a polgárok dolgát. Az egészségügyben továbbra is a várólisták jelentik a legnagyobb gondot, egyes szemműtétekre éveket kell várni – ismertetett pár példát az ombudsman.