2024. március 29., péntek

Hagyományos, de mégis modern

A vasárnapi gálaműsorral zárult a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei döntője
A díjazottak (fotó: Gergely Árpád)

A díjazottak (fotó: Gergely Árpád)

A hétvégén tartották meg Óbecsén a 48. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének (KMV) döntőjét, amely vasárnap rendhagyó díjkiosztó gálaműsorral zárult. Az idei gálaműsor formabontó volt, miután a szervezők úgy döntöttek, hogy nem lesz élő konferálás. Ehelyett a KMV szervezőbizottságának elnöke, Szilágyi Miklós videoüzenetben köszöntötte a közönséget és értékelte az idei vetélkedőt. Akárcsak az idei sztárvendég, K. Kovács Ákos filmoperatőr, aki egykori versenyzőként szintén videoüzenetben osztotta meg élményeit, miután levetítették Fergel Rolanddal közös filmjét, az Elt. A szervezők és a diákok ugyanígy, videoüzenetben jelentették be a gálaműsor idei fellépőit, köztük a díjnyertes produkciókat. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő viszont élőben köszöntötte a gála résztvevőit, köztük a díjazottakat, a vajdasági/délvidéki magyar fiatalokat, valamint a pedagógusokat. Elmondta, hogy számára a művészeti vetélkedő a fiatalokról szól, akik hosszú évek óta járnak Óbecsére, és egymásnak átadják valamilyen módon azt az üzenetet, amelyet a KMV magában hordoz. Ez az üzenet, hogy a Vajdaságban nagyon tehetséges, talpraesett és ügyes fiatalok vannak.

 A gálaműsor első részében a csongrádi vendégdiákok és a legjobb versenyzők léptek fel, majd sor került a díjak kiosztására. A vasárnapi gála előtt azonban – a pénteki beszédművészeti és a megzenésített versek verseny után – szombaton az irodalmi vetélkedő döntőseinek munkáit ismerhette meg a Nemes Z. Márió költő–kritikus, dr. Utasi Csilla egyetemi docens és Lennert Móger Tímea költő–újságíró összetételű zsűri. Este nyolctól a színművészeti vetélkedő díjnyertes előadását, a szabadkai 7kosztoLÁNY csoport Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben című produkcióját láthatta a közönség. Majd ezután a KMV-bulin a Panoráma étteremben több száz fiatalnak koncertezett a Lóci játszik, a Supernem és a Veronika and the wedding boys.

Szilágyi Miklós, a KMV szervezőbizottságának elnöke érdeklődésünkre elmondta: a művészeti vetélkedőre az idén is megközelítőleg ugyanannyi diák jelentkezett, mint tavaly, vagyis körülbelül 600. Az idén a legnépszerűbb kategória a szín- és filmművészet volt, valamint a képzőművészeti pályázat részét képező fotó. Csökkenés észlelhető viszont a néprajzi munkáknál és a műfordításoknál. Megjegyezte, hogy valószínűleg ezek a kategóriák sokkal több munkát igényelnek, illetve kifutott egy generáció, amelynek helyére új korosztályt kell majd a KMV-re buzdítani. A szervezőbizottság elnöke szerint az óbecsei döntő elmúlt három napját jókedv, barátkozás és programok sokasága jellemezte.

– Nagyon sikeres volt a pénteki slam poetry est, amelyen ebben a kategóriában is bemutatkoztak a fiatalok. Ez azért is nagyon érdekes, mert a szombat esti kerekasztal-megbeszélésen olyan döntés született, hogy a következő évtől a slam poetry is a KMV kategóriái közé fog tartozni – nyilatkozta Szilágyi Miklós, aki hozzátette, hogy nagyon sokan részt vettek a kerekasztal-beszélgetésen. Ezen több javaslatot megfogalmaztak, amelyeket majd megvitat a KMV elnökségi bizottsága, hogy az utána módosításokat eszközöljön a statútumban. Elmondta, hogy a slam poetry bevezetése mellett változtatásokat szeretnének a munkák beküldésénél és archiválásánál. Ezután az irodalmi vetélkedő esetében a KMV-re kerülő alkotásokat internetes kiadványokban sem szabadna megjelentetni. Szilágyi Miklós a rendhagyó gálaműsorról megjegyezte: ezzel akarták a 48 éves múltra visszatekintő KMV-re jellemző szimbiózist bemutatni, hogy vissza tudnak nyúlni a gyökerekhez, viszont azt mindig modern felfogással értelmezik újra.

A díjazottak névsorát lapunk keddi számában közöljük.