2024. április 25., csütörtök

Izrael a kelet-jeruzsálemi telepépítések folytatását tervezi

Az izraeli hatóságok ajánlatkérést bocsátottak ki hétfőn 77 új telepeslakás építésére Jeruzsálem arabok lakta keleti részén, amelyet Izrael az 1967-es háborúban elfoglalt, majd bekebelezett – közölte a Békét Most (Salóm Ahsáv) pacifista szervezet. Ez az első ilyen bejelentés a március 17-ei választások óta, amelyeken Benjámin Netanjahu eddigi kormányfő nagy győzelmet aratott.

Kampányában Netanjahu azt hangoztatta, hogy ha újra győz, nem lesz palesztin állam, és eltökélten folytatni fogja a telepépítkezéseket, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – ahol a palesztinok jövőbeli államuk fővárosát akarják megteremteni, de amelyet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosa részének tekint.

Netanjahunak a kampány idején tett kijelentéseit kihívónak ítélték a nemzetközi közvéleménnyel és Izrael legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal szemben is. A nemzetközi közösség törvénytelennek tekinti a telepesítést, civil lakások, házak építését az Izrael által 1967 óta megszállt vagy bekebelezett területeken, Netanjahu azonban – elődei példáját követve – töretlenül folytatja azt.