2024. március 28., csütörtök

Nyolcmillióan az atomfegyverek ellen

Nyolcmillióan írták alá az atomfegyverek betiltását követelő petíciót, amelyet helyi idő szerint vasárnap, egy nappal az atomsorompó-szerződés (NPT) végrehajtásának szentelt konferencia megkezdése előtt adtak át New Yorkban Angela Kane-nek, az ENSZ leszerelési főképviselőjének.

Az atomfegyverek betiltásáért kardoskodó aktivisták a New York-i ENSZ-székház előtt adták át az aláírási íveket tartalmazó dobozokat. A petíció átadása idején több mint ezren demonstráltak az épületnél, követelve a világ atomhatalmaitól, hogy tegyenek többet az atomarzenálok csökkentéséért. A demonstrálók közül sokan az atombomba-támadást elszenvedő Japánból érkeztek, és voltak köztük a hetven évvel ezelőtti hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélői is.

A petíciót átvéve Angela Kane azt hangoztatta, hogy teljes mértékben megérti a tiltakozók reményeit és szándékait. Megjegyezte, hogy japáni látogatása idején ő maga is aláírt egy ilyen ívet.

A petíció átadását az atomsorompó-szerződés végrehajtásának szentelt harmadik konferencia hétfői kezdetéhez időzítették. Az ötévente rendezett, négy hétig tartó ENSZ-értekezleten az NPT-t aláíró országok, nemzetközi és civil szervezetek képviselői beszámolnak az egyezmény végrehajtásáról, és megvitatják a leszerelés további lépéseit, szó lesz továbbá a tömegpusztító fegyverektől mentes övezetek létrehozásáról.

Hírügynökségek arról adtak hírt hétfőre virradóra, hogy a konferencia alkalmával ismét tárgyalóasztalhoz ül John Kerry amerikai és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Ez lesz az első megbeszélésük az iráni atomprogramnak szentelt, április elején keretegyezménnyel zárult maratoni tárgyalások óta.