2024. március 28., csütörtök

Ne vigyünk át túl sok pénzt a határon!

Egy lengyel férfit a szerb-magyar határon súlyosan megbírságoltak, a nála lévő pénz 60 százalékát vették el

Akár a 60 százalékát is elvehetik a vámosok, ha túl nagy összeg van nálunk a határon és nem szólunk róla – írja a hvg.hu.

A történet a következő: egy lengyel férfi „elfelejtett” szólni, hogy mintegy 140 ezer eurónak megfelelő bolgár leva, török líra és román lej volt nála, amikor Szerbiából Magyarországra érkezett, erre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 24,5 millió forintos (82 ezer eurós, mintegy 10 millió dináros) bírsággal sújtotta, magyarán elvette tőle a pénze 60 százalékát.

Persze per lett az ügyből, ami az Európai Bíróságon landolt. A NAV szerint a lengyel férfi megsértette azt az uniós rendeletet és az ezt végrehajtó magyar törvényt, amely az EU területére belépő, illetve a területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szól. A lengyel férfi viszont lényegében túlzónak tartja a magyar bírságot, és azzal támadja a NAV-ot, hogy a magyar törvény bírságmértékei nem arányosak az elkövetett jogsértéssel.

A férfi több mint a tízszeresét próbálta behozni az EU területére a bejelentés nélkül engedélyezett összegnek. A NAV a honlapján azt írja, akkor kell szólni a határon, ha 10 ezer eurónál több van nálunk. Ez nem csak készpénzre vonatkozik, lehet:

Ha nagyobb érték van nálunk, és nem szólunk, a NAV az összeg 10, 40, vagy akár 60 százalékának megfelelő összegű bírságot is kiszabhat az összeg nagyságától függően. A bírságot a helyszínen kell fizetni, és ha valaki nem fizet, a vámosok elveszik a talált összegből.

Az ügy (ami a lengyel férfi neve alapján a Chmielewski-ügy megnevezést kapta) azért került az Európai Bíróságra, mert a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ahol kezdődött a per, az Európai Bíróság iránymutatását kérte. A magyar bíróság lényegében azt kérdezi, hogy valóban aránytalan-e a magyar bírság mértéke, illetve korlátozza-e az EU-n belüli tőkemozgást.