2024. március 29., péntek

Terrortámadás történt Zvornikban

A támadó Allah akbar felkiáltással tört be a rendőrállomásra, egy rendőrt meggyilkolt, kettőt megsebesített majd őt is lelőtték

Hétfő este hét óra körül terrortámadás történt a boszniai szerb entitás területén lévő Zvornik rendőrállomásán. A támadó Allah akbar felkiáltással tört be az őrszobára, egy rendőrt meggyilkolt, kettőt pedig megsebesített. Ezt követően ő is meghalt. Később azonosították is, a tuzlai illetőségű Nerdin Ibrić volt a támadó.

A támadó meggyilkolta Dragan Đurić rendőrt, míg Stevo Milovanović és Željko Gajić megsebesültek, de egyikük sincs életveszélyben.

A történteket megerősítette Aleksandra Simojlović Bijeljina közbiztonsági központjának szóvivője, mint ahogy Milan Salamadija a boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának szóvivője is.

Dragan Lukač az entitás belügyminisztere az esetet terrortámadásnak minősítette. Milorad Dodik az entitás elnöke szerint ez a támadás annak bizonyítéka hogy a Szerb Köztársaság nem számíthat a bosznia-hercegovinai tájékoztatási szolgálatok segítségére.

A Banja Luka-i Nezavisne hírportál szerint „a vahabita mozgalom egy tagja gépkocsival érkezett a zvorniki rendőrálloámás elé, ahol azt mondták neki, itt nem parkolhat, ezt követően kezdett lövöldözni.

Jelen pillanatban nagyszámú polgár gyűlt össze a zvorniki kórház előtt, akik a sebesült rendőrök hogyléte iránt érdeklődnek. A támadó személyazonosságát illetően és a támadás okára vonatkozóan egyelőre nincsenek információk.

Zvornik a szerb határ közvetlen közelében helyezkedik el, kiemelt geostratégiai pozíciója van, itt kereszteződnek a Szarajevóba, Belgrádba, Újvidékre, Bijeljinára és Tuzlára vezető utak.

A támadás miatt összeült Bosznia-Hercegovina elnöksége is.