2024. április 20., szombat

Virágom, virágom

Az idén is lesz anyák napi virágkarnevál és -fesztivál Kishegyesen

Az idén kétnapos programmal várja az érdeklődőket a kishegyesi Virágom, virágom elnevezésű anyák napi virágkarnevál és -fesztivál. A rendezvényt második alkalommal fogják megtartani, s mint az első évben, most is részt fog benne venni az általános iskola, az óvoda, a falu szinte összes civil szervezete és a helyi közösség.

A tavalyi virágkarneválon (Fotó: Lakatos János)

A tavalyi virágkarneválon (Fotó: Lakatos János)

Kishegyesen számos rendezvény létezik, de a legtöbbje kifullad, mert nincs rá pénz, szétválik a csapat, megcsappan az érdeklődés, mondta el lapunknak Molnár Krekity Olga, a karnevál egyik főszervezője.

– Sajnos elég nagy a fásultság, viszont rengeteg civil szervezetünk van, és azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne kimozdítani az embereket. Olyan rendezvényt szerettünk volna, amelyhez nem kell pénz, csak jóakarat és sok meló, viszont az egész falut megérinti. A karnevált mi mindössze koordináljuk, a lényeg, hogy a civil szerveztek, virágárusok, kézművesek, kézimunkázók mutassanak valamit önmagukból, a tevékenységükből – mondta el Molnár Krekity, majd arról is szólt, hogy első karnevál után nem szándékoztak másodikat is szervezni. Viszont az emberek érdeklődtek, hogy mikor lesz újra, mert az első elnyerte a tetszésüket. Így született a döntés, hogy az idén is megszervezik.

Az első virágkarnevál, annak ellenére, hogy zuhogott az eső, nagyon jól sikerült, mondta el Kőműves Tasnádi Szidónia, a rendezvény másik főszervezője.

– A tavalyi évben mindenki nagy mértékben mellénk állt, felkarolták az eseményt mind a civil szerveztek, mind az iskola, mind a helyi közösség. Az idén is ezt tapasztalom, jönnek és segítenek, több mint 10 civil szervezet vesz részt benne. A tavalyi évben semmi pénzből hoztuk létre, idén viszont nyertünk eszközöket a tartományi gazdasági titkárság pályázatán, így van egy kis költségvetése a rendezvénynek – számolt be, majd arról is szólt, hogy az idei karnevál újdonsága lesz a lovas felvonulás és bemutató, valamint a kishegyesi keramikusok bemutatkozása. A tavalyi évben a legidősebb nagymamákat és anyukákat köszöntötték fel, az idén viszont a legidősebb házaspárt és a legnépesebb családot fogják.

A virágkarnevál és -fesztivál programja

Május 2-a, szombat: 17 óra: Hit, hagyomány, kultúra – Társadalomnéprajz a menyasszonyi ruhák alapján címmel dr. Szőke Anna kiállításának megnyitója a kishegyesi könyvtárban

17 óra 30 perc: Régimódi történet – Szabó Magda regényéből készült tévéfilm a helyi közösség tetőterében.

Május 3-a, vasárnap: 10 óra: ünnepi szentmise a Szent Anna katolikus templomban

11 órától karneváli felvonulás, majd 11 óra 30 perctől a virágkarnevál hivatalos megnyitója a templomkertben. 12 órától Minden rosszból jó is lehet címmel kiállításmegnyitó az általános iskola galériájában.

12 óra 30 perctől Virág- és kézművesvásár a piactéren, valamint kézműves műhelymunka az iskolaudvarban.

13 órától lovasbemutató a kézilabdapályán.

15 órától a KINCSE nagycsaládos egyesület ügyességi vetélkedője a kézilabdapályán

16 órától darts és lengőteke vetélkedő a kézilabdapályán.

18 órától a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely kiállításának megnyitója a színházterem előcsarnokában, majd a legidősebb házaspár és a legnépesebb család

felköszöntése, valamint A legvirágosabb háztáj verseny eredményhirdetése.

19 órától Az anyák halhatatlanok – ünnepi műsor a színházban.

(Rossz idő esetén a felvonulás elmarad, a vásár, a vetélkedők és a műhelymunkák pedig az iskolában zajlanak.)

Végezetül Kőműves Tasnádi arról is beszámolt, hogy az idei virágkarnevál létrejöttét a Nők Kishegyesi Fóruma, a Kreatív Kézműves Csoport, a Kishegyesi Nyugdíjas-egyesület, a XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és az iskola Bagolysuli szakcsoportja, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Endukas Lovas Egyesület, Dévics Imre Szabad Alkotóműhely, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, a Kishegyesi Könyvtár és Világos Györgyi kézilabdaedző támogatja. Anyagi segítséget a kishegyesi helyi közösség, Kishegyes község önkormányzata, a tartományi gazdasági titkárság, az Oszkár Kft., az Agri Romagna mezőgazdasági vállalat és a Substratum Kft. nyújt a rendezvénynek.