2024. április 25., csütörtök

Erős utórengés volt a nepáli fővárosban és környékén

Újabb erős utórengés volt Nepálban vasárnap az előző napi pusztító földmozgás után, ezúttal 6,7-es erősségű az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

A vasárnapi rengés középpontja az előzőekhez hasonlóan szintén kis mélységben, 10 kilométer mélyen volt. Két percen át lehetett érezni a Hszinhua hírügynökség tudósítójának jelentése szerint. Az AP pedig arról számolt be, hogy sok lakos ijedtében kiabált, rohant az utcákon.

A Mount Everest hegymászóinak nepáli alaptáborában tartózkodók beszámoltak arról, hogy a vasárnapi nagy utórengés hatására lavinák sorozata történt. Szikla- és jégdarabok csapódtak be a táborba, de egyelőre úgy tűnik, nem sérült meg senki. A feljebb lévő 1-es és 2-es tábort nem érte lavina. Beszámoltak egy új lavináról azok is, akik a Mount Everesthez közeli Makalu-hegyen, a világ ötödik legmagasabb hegyén másznak.

"Éppen most reng újra, a francba!" - mondta egy indiai hegymászó telefonon a Makalu-hegyen lévő alaptáborból a Reutersnak. Míg beszélt, kiáltozás és lavina morajlása hallatszott a háttérben.

A szombati első nagy rengés erőssége 7,9-es volt, az egy órával későbbi első nagy utórengésé 6,6-os, majd napközben és éjszaka is voltak kisebb utórengések.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb, amikor szombaton a 7,9-es erősségű rengés történt. Az e rengés kiváltotta lavináknak legalább 14 halálos áldozata van, ugyanis ennyi ember holttestét találták meg. Az eltűntek számát nem tudják. Negyvenen megsebesültek, mintegy a felük súlyosan. Vasárnap már mindannyiukat sikerült kórházba szállítani helikopteren.