2024. április 25., csütörtök

Egy élettel teli intézmény létrehozása a cél

A magyar állam támogatásával szórványközpont épülhet Maradékon a közeljövőben
(Ótos András felvételei)

(Ótos András felvételei)

Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő, a parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke Kövér László házelnök szerbiai delegációjának a tagjaként járt hazánkban egy héttel korábban. Ekkor kapott meghívást a Szerémségbe, Maradékra, ahova a héten el is látogatott, s vendéglátóival a szórványban élő magyarok gondjairól beszélgetett, megismerkedett a helyzettel a terepen, megvitatta az együttműködés lehetőségét. Mint arról lapunk tegnapi rövid jelentésében beszámoltunk, Maradékon a képviselőt Halász Dániel református lelkész és Berta Zoltán, az inđijai helyi önkormányzat tisztségviselője látta vendégül. Pánczélt a határon túli magyarság helyzetével foglalkozó civil szervezetek, a Háló Egyesület és a Magyar Patrióták Közösségének vezetői is elkísérték, a megbeszélésen tehát részt vett Schön György, az előbbi és Hetzmann Róbert, az utóbb említett szervezet elnöke is. A közös megbeszélésen a leginkább a magyar állami támogatások lehetőségeiről esett szó. Mint azt a Magyar Szónak Pánczél Károly elmondta, pár hónappal ezelőtt Magyarországon az említett két civil csoportosulás egy jótékonysági estet szervezett.

– A jótékonysági est célja az volt, hogy itt Maradékon a régi iskolának a területén létrejöjjön a jövőben egy szórványközpont. Óvodát, esetleg iskolát is működtetnek, a hangsúly mindenesetre azon van, hogy egy magyar közösségi tér alakuljon ki a szórványban. Látogatásunknak ez volt most a célja, meg kívántuk ismerni a helyszínt. Nagyon remélem, hogy a magyar nemzetpolitika, a magyar állam támogatni fogja a következő években ennek az elképzelésnek a megvalósítását. Egy élettel teli intézmény létrehozása a cél – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Pánczél Károly egyébként 1998 óta tagja a magyar parlamentnek, Pest megye egyik választókerületét, Ráckeve–Dabast képviseli. A Nemzeti Összetartozás Bizottság munkáját 2014 óta vezeti, amikor Potápi Árpád, a testület előző elnöke államtitkári funkcióba lépett. A képviselő fontos előrelépésnek nevezte azt a tényt, hogy ekkor a nemzetpolitika egy önálló államtitkársági szintre emelkedett. Az oktatás világából került át a nemzetpolitikába, mint mondta, a kettő között szerencsére számos átfedés létezik. Beszélgetésünk során megállapította, hogy a magyarság megmaradása szempontjából mégis a gazdasági kérdések számítanak ma a legfontosabbnak. Ahhoz, hogy a szülőföldön meg tudjanak az emberek maradni, mindenekelőtt megfelelő gazdasági feltételek szükségesek, fejtette ki.

A szerémségi látogatásba belefért egy rövid kirándulás is. Zalánkeménnél a vendégek megtekintették, hol egyesül a Tisza a Dunával. Felkeresték a redneki várat, melyet a XIII. század végén építettek, s a kalocsai érsekség birtokába tartozott. 1521-ben, a törökök Magyarország elleni első támadásakor és a nándorfehérvári vár bevételekor ezt a tornyot is elfoglalták, majd magára hagyták, pusztulása itt veszi kezdetét. Eredetileg 18 méter magas, három emeletes volt, egy szikladombra épült. Szerémség legjobban megőrzött vára, mellyel azonban nem sok kutatás foglalkozott az eddigiekben.