2024. április 16., kedd

„Elég volt a tudatlanok, a hazugságok és a félelem hatalmából”

A DP, az ESZ és az ÚP vezetésével 30 ezer ember vonult végig Belgrád utcáin a hétvégén

– Hát elfelejtettük már, mit hagyott örökül nekünk Vučić, Nikolić és Dačić? Sajnos nem tudtuk. Hogy is felejthetnénk el több ezer halottat és sebesültet, 800 ezer menekültet, a megtizedelt fizetéseket, a 35 százalékos munkanélküliséget és az egymilliós fiktív foglalkoztatást. Az első helyre kerültünk a világban, ami a hiperinfláció intenzitását illeti, a legnagyobb pénznem az 500 milliárd dinár volt – emlékeztetett Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a párt szombati belgrádi ellenzéki tüntetése során a 2000 előtti nehézségekre, illetve rámutatott, hogy mindennek ellenére jelenlegi hatalom ma minden rosszért a demokrata vezetőséget teszi felelőssé.

A DP ellenzéki tiltakozására, a belgrádi Köztársasági téren becslések szerint 30 ezer ember gyűlt össze az ország minden területéről. Csatlakozott hozzájuk az Együtt Szerbiáért és az Új Párt is. Közös céljuk ugyanis időszerű, ahogy a pártok képviselői szombaton fogalmaztak: a tudatlanság, a hazugság és a félelem hatalmának megszüntetése volt. A Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić egyeduralmával szeretnének leszámolni.

Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért párt elnöke kiemelte, csakis közösen lehet eredményeket elérni. Mint mondta, hisznek a közösség erejében, így az önkormányzatokon keresztül, konkrét programokkal, tervekkel lehet a polgárok életkörülményein javítani. Zoran Živković, az Új Párt elnöke pedig kiemelte, a mai helyzetért, azért, hogy mára Vučić visszajuttatta az országot a kilencvenes évek szintjére, az országban minden politikai párt felelősséggel tartozik. Százezer fiatal ember hagyta el az országot, helyükbe pedig több ezer SZHP-tag kapott foglalkoztatást. Živković szerint Vučić nem dönthet többé a polgárok sorsáról. Mint mondta, olyan államot kell teremteni, amit minden polgár tisztel, mert tisztességes munkából, tisztességesen tud élni.

– Szerbia mindig is szegény állam volt. Őt is elérte a gazdasági válság. De a legjobb gazdasági mutatókkal rendelkezett a régióban. És mi a helyzet ma, Aleksandar Vučić uralmának negyedik évében? 2010 és 2012 között az államadósság egymilliárd euróval növekedett, 2012 és 2014 között pedig 10 milliárddal lett több. Minden tudatlanságért, amatörizmusért, amit a Szerb Haladó Párt elkövetett, a DP-t okolják. Mindenért, ami kapcsán nem tudnak eredményeket felmutatni, minket hibáztatnak. Ezért nem hallgatunk tovább és nem is tűrjük ezt tovább! – hangsúlyozta Pajtić. Mint kiemelte, nem emlegeti senki, mennyi út lett a demokrata vezetés alatt kiépítve, hány iskola és óvoda, kórház épült fel, mennyi beruházást valósítottak meg. Mint a DP elnöke rámutatott, a megnyíló gyárak esetében is a demokrata hatalom idején születtek a beruházásról szóló szerződések. Hozzátette: – Nem állítjuk, hogy hibátlanok voltunk. Sokat hibáztunk, de a legnagyobb hibánk az volt, hogy megengedtük, hogy ma a Szerb Haladó Pártot lássuk a hatalmon. Ezért ma az a kötelességünk, hogy megbontsuk ezt a hatalmat! Tudatában vagyunk annak, hogy több hibát nem követhetünk el – mondta.

Beszédében kihangsúlyozta, a nép ma a sarlatánok, a bűnözők, a plagizálók és a tudatlanok kezében van, akik semmibe veszik az egyetemi hallgatókat, tanárokat, a szakértelmet. Megalázzák az ügyvédi társadalmat és a civil szervezeteket, közintézményeket, a nyugdíjasokat pedig megfosztják attól, amiért munkájuk során megdolgoztak. Mint Pajtić kiemelte, az országot szép lassan titkos szerződésekkel, zárt ajtók mögött eladják.

– Ma mind a 30 ezren a képmutatás áldozatai vagyunk. Nem engedhetjük meg, hogy az élet minden területén mélyebbre és mélyebbre süllyesszenek minket! Szerbiának vissza kell adnunk a becsületét, ezért Aleksandar Vučić lemondását követeljük! – mondta Pajtić.

Az árnyékhatalom pénteki döntését is felolvasták a gyűlésen, miszerint senkinek nincs joga a politikai egyeduralomra, az elhallgattatásra, a véleménykülönbség és a kritika semmibevételére. A felelőtlenség és az arrogancia bizalmatlanságot és aggodalmat szül a közösségben, a hatalom félelemérzetet és bizonytalanságot teremt az emberekben. A független intézmények biztonsága veszélybe került. A korrupcióellenes küzdelem ugyanakkor parádévá vált, eredményeket pedig nem tudnak felmutatni. Szerbiának a jogállamiságra van szüksége, ahol a hatalom a polgárok szolgálatában áll és nem uralkodni akar felette. Ezt követelik a jelenlegi hatalomtól is.