2024. március 28., csütörtök

Megkötözték, párnával fojtogatták

A 80 éves bácsgyulafalvi asszony az ablakon át menekült el a betörők elől

Hajnali három körül három símaszkos fiatalember jelent meg I. Viktória ágya mellett. Ketten azonnal hozzáláttak, hogy megkötözzék. A szekrényből kivett harisnyájával összekötötték a lábát és a kezét. Közben folyamatosan kérdezték, magyarul, hogy hol a pénze, és adja oda az eurókat. A néni hiába mondta, hogy neki nincs pénze, a betörők nem tágítottak. Hogy nyomatékot adjanak követelésüknek, fojtogatni kezdték egy párnával.

– Mondtam nekik, hogy a pénztárcám ott van a kamrában, abban van minden pénzem. Kivezettek a kamrába, de nem találtam, akkor jutott eszembe, hogy biztosan a lenti kiskonyhában hagytam – idézte fel a történteket a még mindig zaklatott Viktória.

Ezt követően visszavitték a hálószobájába, és azt mondták neki, hogy maradjon csöndben, ha nem, végeznek vele. Viktória úgy látta, hogy az egyikük egy pisztolyt fogott rá. A három símaszkos férfi ezután a másik két szobába indult kutatni. A néninek sikerült a kezét kiszabadítania, majd a lábáról is leoldotta a kötözést, és kiugrott az utcára nyíló egyik szoba ablakán, azon, amelyen a betörők is bejöttek, és a szomszédokhoz sietett segítséget kérni.

– Bekopogtam az ablakon, és mondtam, hogy nagyon nagy bajban vagyok, ne csapják fel a villanyt, csak engedjenek be, mert betörők vannak nálam, én az ablakon át menekültem ki – mondja az egyedül élő Viktória.

A szomszédok szóltak az asszony lányának, aki a falu másik felében él, ő pedig azonnal értesítette a zombori rendőrséget.

– Talán 15 perc múlva a zombori rendőrség különleges egységének négy tagja megérkezett a helyszínre, de a rablók már elszeleltek. Ezután jöttek a nyomozók. Annyit tudunk édesanyámtól, hogy két alacsonyabb és egy magasabb férfi volt, és akcentus nélkül beszélték a magyar nyelvet. Mint kiderült, édesanyám még a betörés előtt hallotta a motoszkálást, fel is kelt, hogy megnézze, miért ugat a kutya, de látott valami kis fényt, a szél is fújt, és azt gondolta, hogy villámlik, jön a zivatar, és azért nyugtalankodik a kutya. Sőt azt is hallani vélte, hogy valaki mozgatja a bejárati ajtót, de azt is a kutyának tulajdonította, mondván, amikor villámlik, a kutya fél, be akar menni a lakásba. Mint kiderült, a betörők jól előkészítették a terepet: elvágták a telefonkábelt, és áramtalanították a házat. A folyosóajtón át próbáltak bejutni a házba, de az ajtókat nem tudták kinyitni, így az udvarból visszamentek az utcára, és betörték az egyik utcai szoba ablakát – mesélte Zolcer Teréz, Viktória lánya.

Azt is elmondta, hogy az egész házban mindent felforgattak, de mást nem találtak, csak azt a 3500-4000 dinárt, ami az anyukája pénztárcájában volt.

– Édesanyám azt mesélte, hogy tudni ugyan nem tudja, hogy kik lehettek, de erős gázolajszag terjengett a ruhájukról. Meg valami fegyverfélével is fenyegették, az is lehet, hogy nem pisztoly volt, de valami volt a kezükben. Én még mindig csodálom, hogy édesanyámnak nyolcvanéves létére volt annyi lélekjelenléte, hogy kimeneküljön a házból, kiugorjon a nem is alacsonyan lévő ablakon. Hála istennek, nem történt semmi baja, de azóta rendkívül rossz idegállapotban van – mondta Teréz.

Bácsgyulafalván 12 köztéri kamera van. Egyik annak az utcának a végén, amelyben Viktória lakik. Ennek a felvételeit is elemzi a rendőrség.

Bácsgyulafalván hozzávetőlegesen 100 üres ház áll. Sokaknak ezért nincs is szomszédja. És nagyon sokan egyedül élnek. Teréz szerint, azon a környéken, ahol édesanyja él, legkevesebb 10 házban egy személy lakik, főleg idős emberek.

Mint minden faluban, itt is előfordultak kisebb lopások, de ehhez hasonló rablótámadás úgy 8-10 évvel ezelőtt történt utoljára. Akkor a betörők egy olyan házba törtek be, ahol egy idős asszony élt a menyével. A fiatalabb nőt megkötözték, és bezárták egy helyiségbe, az idősebbet meg megkötözték, kristálycukrot szórtak rá, és felgyújtották. Az idős nő később a kórházban belehalt sérüléseibe. A megtámadott nők segítségére sietett szomszédjuk, a betörők pedig rálőttek, de szerencsére csak súrolta a golyó.

A falu akkor is, és most is felbolydult. Ki tudja, most is milyen véget ért volna a betörés, ha a nyolcvanéves Viktóriának nincs annyi lélekjelenléte, hogy elmeneküljön.