2024. április 25., csütörtök

„Bármit elvégzek, csak dolgozhassak”

Több száz munkanélküli keresett állást a pénteki, huszadik állásbörzén Szabadkán

A Galleria Szálloda előtti több száz kerékpár jelezte már délelőtt tíz órakor, hogy nagyon sok az érdeklődő a huszadik állásbörze iránt. A munkakeresők között a délelőtti órákban nagyon sok volt a fiatal, de volt, aki édesanyjával együtt érkezett, mindketten munkát kerestek, illetve kisgyermekes anyukákat és apukákat is látni lehetett. Szabadkán jelenleg 11 300 munkanélkülit tartanak nyilván, 25 százalékuk 30 évnél fiatalabb, de nagyon sok az ötven évnél idősebb állástalan is.

Jakus Ágota az év első két hónapjában még dolgozott, most azonban ismét munkát keres. Tapasztalata van, hiszen dolgozott már adminisztrációban, de például takarított az Egyesült Államokban is. – Most már bármit elvállalok, több helyre átadtam az önéletrajzom, adminisztrációs munkásnak, illetve valamilyen fadobozokat gyártó vállalatnál is. Dolgozni akarok, mert csak így van lehetőségem befejezni a közgazdasági szakot az egyetemen, amelyből csak a negyedik, utolsó évem hiányzik. Aztán talán egyetemmel könnyebben boldogulok az álláskeresésben is – mondja.

Ivana Matković egyetemi végzettségű, fiatal, kétgyermekes anyuka. Kétéves munkatapasztalattal rendelkezik a szakmájában, de munkát augusztus óta nem talál.

– Ott tartok, hogy bármit elvállalnék, csak dolgozhassak. Eladónak, takarítónak is jelentkeztem. Sokan azt mondják, nem akarnak minimálbérért dolgozni. Én minimálbérért is dolgoznék, ha adnának lehetőséget – mondja.

Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat igazgatója kiemelte, az észak-bácskai körzetben 15 500, Szabadkán 11 300 munkanélkülit tartanak nyilván. Az állásbörze célja, hogy a munkanélküliek munkához, a munkaadók pedig rátermett munkaerőhöz jussanak.

– A huszadik állásbörzén 36 munkaadó több mint 400 munkahelyet kínál, 50 különböző szakmában. Az eddigi börzék bizonyítják, hogy ez jó és sikeres módja az álláskeresésnek. A mostani börze elsősorban fiatal és középiskolai végzettséggel rendelkező alkalmazottakat keres – taglalta az igazgató.

Kern Sólya Mária, a városi foglalkoztatási tanács elnöke kiemelte, a város 17 millió dinárt különített el a helyi foglalkoztatási akcióterv megvalósítására. A közmunkákon keresztül mintegy hetven munkanélküli juthat álláshoz az idén.

– Emellett hosszú távon mindenképpen fontos az új beruházók idevonzása, valamint a jelenlegiek ösztönzése arra, hogy további munkahelyeket nyissanak. Továbbá komoly terveink vannak a kis- és középvállalkozások támogatásának terén is – mondta az illetékes.

A pénteki állásbörzén több vállalat is szabókat, varrókat keresett, a vendéglátóiparban is sok munkalehetőség adódott, illetve kerestek terepi eladókat, szakmunkásokat is, és sokan csak a középiskolai végzettséget jelölték meg feltételként, szaktól függetlenül.