2024. április 18., csütörtök
ASZTALITENISZ

Ha Pető teljesíti a lehetetlent, mehet Bakuba

Szerbiát hat, Magyarországot öt játékos képviseli a kínai Szucsouban vasárnap kezdődő egyéni világbajnokságon, amelyen a nemzetközi szövetség évek óta először engedélyezi „vegyes nemzetű” kettősök indulását férfi és női, valamint vegyes párosban. Ezt kihasználva férfi párosban össze is állt a csapatban olimpiai és világbajnok, kínai Ma Long és a 11-szeres Európa-bajnok, német Timo Boll: a duó egyszer már szerepelt együtt, a 2013-as kínai World Tour-versenyen nem is találtak legyőzőre. A vegyes párosok versenyében Aleksandar Karakašević párja a litván Ruta Paskauskiene lesz, akivel korábban négyszer nyert Európa-bajnokságot.

A magyarországi versenyzők közül Madarász Dóra mandulaműtétje miatt nem indulhat a vb-n, Póta Georgina, akit a szervezők a 15. helyen emeltek ki, csütörtökön jelezte, deréksérülése miatt nem vehet részt a tornán, így Magyarországot a nőknél csak Pergel Szandra képviseli.

Valamilyen formában a vb-vel kapcsolatos hír még, hogy habár Szerbiának két helye van a férfiaknál a bakui Európai Játékokon a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) honlapján az áll, hogy az országból eddig a női csapat és Karakašević vehet részt a versenyen. Mivel a férfi egyénire a helyeket a ranglista alapján határozzák meg, a másik utas Pető Zsolt kellene, hogy legyen, azonban az ő neve nem szerepel a honlapon. Kis utánajárás után annyit sikerült megtudni, hogy az OKS belső szabályzata szerint Pető még nem teljesítette a részvételi feltételeket. Hogy azok pontosan melyek, azt nem tudni, mindenesetre az osztrák Wels játékosa pár napja kapott egy e-mailt, amelyben az áll, ha a világbajnokságon bejut a nyolcaddöntőbe, akkor utazhat Bakuba. Mivel a vb-n az első 16 kiemelt között három európai szerepel (Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov, Vlagyimir Szamszonov), az európai ranglistán 55. helyen álló Pető 16 közé jutása a világbajnokság legnagyobb meglepetése lenne. De azt is mondhatnánk, hogy a levél íróinak Tom Cruise után sikerült a Lehetetlen küldetést újraértelmezniük…

Két héttel a torna kezdete előtt már nem lehetett jegyet kapni a nyitó napra, a május 1-jei és május 3-i délutáni programra, valamint az egész május 2-i játéknapra. A televíziós közvetítésnek köszönhetően 169 országban lesznek láthatók a világbajnokság mérkőzései. Az előrejelzések szerint a szucsoui vb lesz minden idők legnézettebb asztalitenisz-eseménye.

Szerbiai válogatott, férfiak (zárójelben a világranglistás helyezés): Aleksandar Karakašević (111.), Pető Zsolt (118.), Marko Jevtović (125.). Nők: Erdélyi Annamária (126.), Fehér Gabriella (128.), Andrea Todorović (152.).

A magyar válogatott, férfiak: Pattantyús Ádám (90.), Kosiba Dániel (108.), Jakab János (119.), Lakatos Tamás (208.). Nők: Pergel Szandra (136.).

A vb, amelyen egyesben, párosban és vegyes párosban rendeznek versenyt, jövő vasárnapig tart majd.

* * *

Mivel a férfi Szuperliga 18. fordulójának előrehozott mérkőzésén a Versec 4:0-ra (Klajić–V. Borčić 2:3, Arsić–Pető Z. 0:3, Đan–L. Lupulescu 2:3, Klajić–Pető Z. 0:3) nyert Požarevacon a város nevét viselő csapat ellen, így a kiesés a Kikinda és a Partizan mérkőzésen dől el. A győztes csapat bennmarad, a vesztes pedig kiesik, vagyis az együtteseknek a saját kezükben van a sorsuk.