2024. április 23., kedd

Románok, szerbek, magyarok lopnak legtöbbet Ausztriában

Az osztrák Belügyminisztérium érdekes kimutatást készített, amelyből az is kiderül, milyen útlevelük van azoknak, akik betöréses rablásokat követtek el. Az index.hu tette közzé ezeket az adatokat, amelyekből azt láthatjuk, hogy a 2014-ben elkövetett 11 926 betöréses lopás közül a 7 171-et követtek el külföldiek.

A lista első helyén értelemszerűen a hazaiak szerepelnek, de mindjárt a második helyen vannak azok, akik román útlevéllel igazolták magukat, az ő nevükhöz 1446 rablás kötődik, a lista harmadik helyén a szerb útlevéllel rendelkező rablók állnak, 628 betöréssel, míg a negyedikek a magyar útlevéllel rendelkezők, ők 578 lopást követtel el. A listán utánuk a bosnyákok, szlovákok, csehek, lengyelek, moldávok és a koszovóiak állnak.

Az index.hu megállapítása szerint ezen adatok ismeretében talán nem is annyira meglepő, hogy a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) burgenlandi szervezete pénteken Féltorony községnél jelképesen lezárta a határt, és követelte a határellenőrzés visszaállítását. Igaz, nekik nem a betöréses lopást elkövető külföldiekkel, hanem az ott dolgozó magyarokkal van bajuk. Az FPÖ a számukat 350 ezerre teszi, és szerintük csak dolgozni mennek Ausztriába.

Az FPÖ győzelmétől Burgenlandban nem kell tartani: a felmérések szerint a május végi tartományi választáson 13 százalékkal a harmadik helyen fognak végezni a 44 százalékos szociáldemokraták és a 31 százalékos néppártiak mögött.