2024. április 26., péntek

Maga ura vagy cenzúra?

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

A maga ura-e Románia elnöke, Klaus Iohannis? Esete az RMDSZ-kongresszussal azt valószínűsíti, hogy nem az.

A Magyar Szó olvasóinak beszámoltam arról, hogy az az üzenet, amelyet a román államfő az RMDSZ-hez intézett, általánosságokba fulladt, bikkfanyelven fogalmazták. Öncenzúrát gyakoroltam és nem írtam le, hogy a volt kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu szellemében fogantatott. A Magyar Szóban megjelent tudósításommal egy időben, szombaton az erdélyi magyar lapok némelyikében korszakalkotóként tálalták az elnök üzenetét. Azok az újságírók vélekedtek így, akik ott sem voltak a kongresszuson, de íróasztal-zsurnalisztaként az Elnöki Hivatal honlapjáról idézték Klaus Iohannist: „Bár az RMDSZ által is képviselt párbeszéd-modell sikeres, sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.”

Valóban fontos lett volna mindkét elnöki megállapítás, főként az, hogy sok még a tennivaló Romániában a kisebbségvédelem terén, főként annak az ismeretében, hogy korábban Klaus Iohannis Németországban azt nyilatkozta: „Nincs magyar kérdés!” Fontos, ha elhangzott volna. De nem hangzott el. Csak az Elnöki Hivatal honlapján volt olvasható. Amíg el nem távolították onnan is, és nem került fel helyébe az a bla-bla-bla, amit az államfő tanácsosa eldarált a XII. RMDSZ-kongresszuson.

Véletlen vagy sem, időközben lemondott Iohannis sajtószóvivője, a jeles író Tatiana Niculescu Bran. Azzal az ürüggyel, hogy nem sikerült olyan jó kapcsolatot kialakítania a sajtóval, amilyet szeretett volna. Az Elnöki Hivatal kommunikációja azonban azóta sem javult. A transindex.ro portál érdeklődésére, hogy ki és miért távolította el az eredeti államfői üzenetet, netán azért mert szerepelt benne, hogy mégis létezik kisebbségi kérdés Romániában, azt válaszolta; erről nem nyilatkozhat.

Jogos a kérdés: Iohannis államfő maga cenzúrázta-e a politikailag korrekt, de a román nacionalizmussal ellentétes irányú szöveget vagy valaki cenzúrázta az elnököt? Előbbi esetben gyáva, utóbbi esetben báb.

Az bizonyos – írja az Active Watch bukaresti sajtófigyelő ügynökség –, hogy Iohannis elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy felelős elnökként viselkedjen, felvállalja a többség és kisebbség közti párbeszéd moderálásának a szerepét.