2024. március 28., csütörtök

Ma délután lesz a Demokrata Párt belgrádi nagygyűlése

A párt megmozdulása 17 órakor kezdődik, a Crvena zvezda-Partizan mérkőzés 18 órakor, de a szervezők nem tartanak incidensektől

Ma 17 órakor kezdődik a Demokrata Párt belgrádi tiltakozó nagygyűlése, amely a „Világítsd meg Szerbiát” elnevezést kapta. A Köztársaság téren tartandó gyűlés után a tömeg sétára indul a következő utcákon: Kolarac, Terazije, Nikola Pašić tér, Knez Miloš utca, majd a kormány Nemanja utcai épületénél fejeződik be a tüntetés, ahol a megjelentek üzeneteiket otthagyják a kormány részére.

A DP közölte, hogy a polgárokat semmi sem gátolhatja meg abban, hogy a nagygyűlésen részt vegyenek, ugyanakkor figyelmeztettek mindenkit, hogy megjelentek olyan dezinformációk, melyek szerint a tüntetést előrehozták 12 órára.

„Átéltünk ehhez hasonlót korábban is és soha senki nem tudott bennünket megfélemlíteni. Semmi sem gátolhatja meg a szabad polgárokat, hogy 17 órakor, a belgrádi tiltakozó megmozduláson nemet mondjanak a félelemnek és a sötétségnek, amit okoznak és elmondják azt, amit egyre szabadabban kimond a polgárok többsége. Mindez arra utal, hogy azok félnek, akik ezt a félelmet keltik” áll a párt közleményében.

Növeli a lehetséges incidensek kockázatát, hogy a párt nagygyűlésének kezdete után egy órával, 18 órakor kezdődik a Partizan – Crvena zvezda örökrangadó, de a belügyminiszter szerint emiatt nem kell összetűzésektől tartani, mert, mint mondja, mindkét eseményt a megfelelő módon biztosítják a karhatalmi erők.