2024. április 19., péntek

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Diákutazási pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolásoknak a június 4-ei nemzeti összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetség.

A program célja, hogy a térség országaiban élő magyar középiskolások ellátogassanak egy másik Kárpát-medencei ország településén működő magyar középiskolába, ezáltal minél több közvetlen kapcsolat alakuljon a diákok, tanárok, intézmények között - közölte a szövetség az MTI-vel.
A pályázatra bármely Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet. Az utazás feltétele, hogy az adott középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen, és egy másik iskolával közös programot szervezzen június 4-éhez kapcsolódóan.
A szervezet tájékoztatása szerint iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, ahhoz a Rákóczi Szövetség - az utazásban részt vevő diákok számától függően - 200 ezer forint utazási kerettámogatást ajánl fel a sikeres pályázóknak, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében.
A pályázatokat 2015. május 13-áig nyújthatják be az iskolák.

A támogatás feltétele, hogy az utazó csoport a program megvalósulását követően (legkésőbb 2015. június 28-ig!) részletes úti beszámolót és 25 db, az utazást megörökítő fotót küld a Rákóczi Szövetség részére.

A pályázat feltételei:

-          Pályázhat minden Kárpát-medencei középiskola magyar diákcsoportja.

-          A kirándulásnak 2015. május 15. és június 14. között kell megvalósulnia

-          legalább egy határ átlépése

-          Az utazások célpontjai kizárólag a következők lehetnek: Magyarország, illetve Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia magyarlakta területei (Ausztria nem!)

-          A pályázatban való részvétel és a számla kiegyenlítésének további feltétele, hogy minden utazó iskola a számla beérkezésével egyidejűleg:

o   képek nélkül minimum két A/4 oldalas (azaz minimum 5-6000 karakter) írásos beszámolót elektronikusan (doc, rtf, stb.),

o   az utazók névsoráról egy eredeti (!) jelenléti ív kitöltése és elküldése postai úton,

o   valamint legalább 25 db – az út fontosabb eseményeit megörökítő – fényképet (jpg, bmp, tiff stb.)

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztrálják, de a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezetével rendelkező iskolák előnyt élveznek az elbíráláskor. Az utazó csoportok számát – a határon túli partnereink által vállalt színhelyek számától és a rendelkezésünkre álló anyagi forrásoktól függően – május folyamán fogják megállapítani. A diákcsoport nagysága (a kísérő tanárokkal együtt) legalább 20 fő (1 busz) lehet.

A támogatás mértékének megállapítása függ az adott csoport létszámától (diákok és kísérők együttesen):

-          20-25 fő:         100.000 Ft keretösszeg

-          26-30 fő:         140.000 Ft keretösszeg

-          31-35 fő:         150.000 Ft keretösszeg

-          36-40 fő:         180.000 Ft keretösszeg

-          41-     fő:         200.000 Ft keretösszeg