2024. április 25., csütörtök

Tájékoztató körúton az MNT és a VaMaDisz

A fiatalok figyelmesen hallgatták az előadásokat

A fiatalok figyelmesen hallgatták az előadásokat

Tegnap Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Csókán, a Vegyészeti–Élelmiszer-ipari Középiskolában kezdte el tájékoztató körútját a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség képviselői. A továbbtanulás fontosságáról és a hazai lehetőségekről mgr. Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja és Perpauer Attila, a nemzeti tanács oktatási bizottságának az elnöke tájékoztatta a magyar középiskolák végzős diákjait.

A VaMaDisz képviseletében pedig Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke, valamint Varga Zoltán és Kanyó Fruzsina, a VaMaDiSz aktivistái beszélgettek el a fiatalokkal.

– A vajdasági körút során elsősorban a fiataloknak szeretnénk bátorítást adni, hiszen a felvételi előtt egy nagyon komoly döntés előtt állnak, függetlenül attól, hogy idehaza, vagy pedig külhonban szándékozzák a tanulmányaikat folytatni – nyilatkozta napilapunknak mgr. Paskó Csaba, s hozzátette, hogy az MNT-nek vannak olyan programjai, amelyekkel támogatni szeretnék a továbbtanulókat. A nemzeti tanács végrehajtó bizottságának a tagja ezek közül mindenekelőtt az ösztöndíj- és a felvilágosító programjukat emelte ki, de megemlítette a szerb nyelv oktatásáról szóló projektumukat is, amelynek keretében azoknak a felkészítésében is segítő kezet nyújtanak, akik nem beszélik eléggé a környezet nyelvét. A körút során a diákok véleményét is kikérik arról, hogy az MNT érettségire való felkészítő honlapján melyek azok a tantárgyak, amelyekre komolyabb hangsúlyt kellene fektetniük az oldalon, s hogy milyen segítséget is várnak a Magyar Nemzeti Tanácstól.

– Mi nyilván a magyar értelmiségnek az itthon maradását szeretnénk, hogy maradásukkal erősítsék a vajdasági magyar közösséget, s ez akkor lenne lehetséges, amennyiben minél többen idehaza tanulnának tovább, de a külföldre távozókat is folyamatosan hazavárjuk, s számukra is segíteni igyekszünk a diplomájuk honosításában, s persze még sok más mindenben is – emelte ki Paskó.

– A Magyar Nemzeti Tanács számára rendkívül lényeges, hogy személyes kapcsolatot alakítson ki a tanulókkal, hisz elsődleges célunk az, hogy megismerkedjenek az MNT és a VaMaDisz tevékenységével – nyilatkozta Perpauer Attila, s hozzáfűzte, hogy a személyes kapcsolatfelvételnek köszönhetően hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a fiatalok könnyebben boldoguljanak a szerbiai jogi- és oktatási rendszerben, s, hogy pontosabban felkészülhessenek az ösztöndíjprogramra, tisztában legyenek azzal, hogy mire is van szükségük, s, hogy miképpen is működik a pontozási rendszer.

Perpauer kiemelte azt is, hogy megújult az MNT felkészítő honlapja is, s a felvételire felkészítő és az MNT ösztöndíjprogramjában résztvevő diákokat kalauzoló Breki (www.breki.studiopresent.rs) elnevezésű portálon a tanulók, miután regisztrálják magukat, a felkészítő tanárok mellett egymás között is kommunikálhatnak.