2024. április 25., csütörtök

Vučić jelest kapott a polgároktól

A megkérdezettek 41 százaléka szerint egy év múlva jobban fogunk élni

A Faktor plus közvélemény-kutatással foglalkozó cég adatai szerint a szerb kormány egy évvel ezelőtti megalakulásától számítva, a polgárok az Aleksandar Vučić által elvégzett munkát tartották legjobbnak, akinek a teljesítményére 4,1-es osztályzatot adtak. A sajtótájékoztatón közzétett adatok szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) jelen pillanatban a polgárok 50,8 százalékának bizalmát élvezi, s ha most lennének a választások, akkor a Szerb Haladó Párt (SRS) is bekerülne a parlamentbe.

A közvélemény-kutatás szerint a polgároknak tetszett, hogy nem történtek kínos ügyek és a pénzügyi visszaélések, a szerb kormány első évében tett intézkedései közül az elsők között emelték ki a bűnözés és a korrupció elleni harcot, valamint a nagyobb állami terveket, mint például a Belgrád, mint vízivárost és az Air Srbiját, de a lista elején található a rendkívüli esetekben történő gyors reagálás, az infrastruktúra felújítása és az árvíz sújtotta területeken található házak építése.

Ami az egyéni osztályzatokat illeti, a szerb miniszterelnök jóval megelőzte a többieket, ugyanis a képzeletbeli dobogóra még Ivica Dačić és Zorana Mihajlović állhatna fel: mindketten 2,8-as osztályzattal. A szerb kormány többi miniszterének – Velimir Ilić, Ivan Tasovac, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić és Željko Sertić – meg kellett elégednie a 2,3-as osztályzattal.

A megkérdezett polgárok 63 százaléka bízik abban, hogy sikerült megoldani a munkanélküliség kérdését, és a jövőben az életszínvonal is nő, míg 61 százalékuk szerint a szervezett bűnözés elleni harc pozitív eredménnyel zárul majd.

A polgárok 46 százaléka negatív kritikával illette Vučićot és a szerb kormányt az állami intézményekben dolgozók és a nyugdíjasok bércsökkentése miatt, s 36 százalékuk elégedetlenségüknek adott hangot, mivel nem történtek meg a reformok az állami szektorban és az adminisztrációban.

Az adatok szerint a polgárok 27 százaléka azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy az államvezetésében túlzott tekintéllyel rendelkezik, míg 17 százalékuk a szabad sajtó eltörlését jegyezte meg.

Az 1200 megkérdezett egyének közül 54 százalék mondta azt, hogy ugyanúgy él, mint tavaly ilyenkor, 22 százalékuk jobban, 24 százalékuk pedig rosszabbul él. Úgy néz ki, hogy az államnak sikerült megtartania az emberek optimizmusát, mivel 41 százalékuk úgy gondolja, hogy egy év múlva jobb élet lesz Szerbiában.

Az elmúlt egy hétben elkészített közvélemény-kutatás szerint a választási küszöböt jelen pillanatban a Szerb Szocialista Párt (10,1) DS (7,2 százalék) és a már említett SRS lépné át, míg a Dveri és a Szerb Demokrata Párt, abban az esetben, ha együtt indulna a választásokon, 5,4 százalékot érne el, ami elég lenne a szkupstinába való bekerüléshez.