2024. április 19., péntek

Bezárhatják a Hőtelepet?

Az Energana kommunális közvállalat helyzete olyannyira súlyos, hogy veszélybe került a további ügyvitele és a vállalat fönnmaradása – szögezi le a városi tanács három tagja által készített átfogó elemzés.

A Hőtelepről szóló helyzetkép szerint a közvállalat ügyviteli számlája 2014. január 17. és 2015. április 20. közt összesen 241 napig volt zárolva. Idén április 20-án 173 millió dinár összegre szólt a zárlat, akárcsak az előző év október nyolcadikán, noha időközben az önkormányzat a város költségvetéséből több mint 53 millió dinárt utalt át a közvállalatnak. Az Energana kinnlevősége meghaladta a 187 millió dinárt.

Az elemzők leszögezték, hogy az áldatlan pénzügyi helyzet ellenére az összes közvállalat közül éppen a Hőtelepen legmagasabb az átlagbér, 60 546 dinár, ráadásul új dolgozókat is felvettek, most negyvenen vannak alkalmazásban.

Az elemzés alapján a városi tanács meghagyta a Hőtelepnek, hogy a törvénnyel összhangban azonnal térjen át a minimálbérre, és ebben az értelemben módosítsa a foglalkoztatási szerződéseket, valamint, hogy 15 napon belül nyilatkozzon arról, hogy képes lesz-e biztosítani a távhőszolgáltatást a 2015/2016-os fűtési idényben.

A városi tanács határozatai között szerepel, hogy a Hőtelepnek a törvényes keretek közt lehetővé kell tennie a hővezetékről való lecsatlakozást mindazoknak, akik nem tartanak igényt erre a szolgáltatásra, illetve zárja ki a rendszerből az adósokat, és ennek menetéről heti rendszerességgel tájékoztassa a tanácsot.

A fogyasztók panaszaira tekintettel, hogy a Hőtelep a fűtési számlákon kamatot számol föl a korábbi tartozásra, a tanács tájékoztatta a szolgáltatót, hogy kamatot csupán abban az esetben számolhat föl, ha ez szerepel a szerződésben és minden számlán feltüntetik az összegét, ennek hiányában akkor számolhatnak kamatot, ha bíróságra adják az adóst.