2024. március 28., csütörtök

Anyagi jóvátételt követeltek a libanoni örmények Törökországtól

Sok ezer libanoni örmény keresztény vonult Bejrút utcáira pénteken, az Oszmán Birodalomban az őseik ellen elkövetett tömeggyilkosságokra emlékezve és anyagi jóvátételt követelve Törökországtól.

A több ezer tüntető a libanoni örmény pátriárka Bejrút peremén álló székhelyétől indult, hogy végigvonuljon a főváros utcáin. A résztvevők követelték, hogy Törökország ismerje el az Oszmán Birodalom területén élt keresztény vallású örmények ellen száz éve elkövetett atrocitásokat népirtásnak.

A tüntetők továbbá anyagi jóvátételt követelnek Törökországtól. Libanonban mintegy 150 ezer örmény él, és szinte mindegyikük az 1915-ben elűzött kisebbség leszármazottja. A száz éve menekülni kényszerült örmények közül sokan Bejrút Burdzs-Hammúd nevű külvárosi részén telepedtek le, megalapítva a Kis-Örményország néven is ismert örménylakta városrészt.

Libanon 2000-ben ismerte el népirtásnak a török mészárlást. Az emléknap idén először volt iskolaszüneti nap az egész országban.

Törökország nem fogadja el, hogy népirtásnak nevezzék az örmények ellen az első világháború idején elkövetett rémtetteket.