2024. április 23., kedd

Folytatódtak a harcok pénteken Jemenben

A lázadók Taizz melletti katonai táborát bombázta pénteken a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség légiereje, miután egész éjjel folytatódtak a harcok délnyugat-jemeni város közelében.

Csütörtök este Rijádban tárgyalt a pakisztáni kormányfő és támogatásáról biztosította a szövetség katonai lépéseit. A szövetségesek gépei a síita húszi lázadókat támogató egyik egység táborát támadták három nappal azután, hogy Rijád bejelentette: véget ért a lázadók előrenyomulásának megállítására indított hadjárat első szakasza.

Ádenben szintén a lázadók állásait támadták harci gépek, miközben a húszi lázadók és Abed Rabbo Manszúr Hádi rijádi száműzetésben lévő elnök hívei között hajnalig folytatódtak a heves összecsapások. A kelet-jemeni Márib tartományban helyi lakosok szerint szintén voltak összecsapások és légicsapások az éjszaka folyamán.

Egyelőre nem tudni, hány áldozata volt a legfrissebb harcoknak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint ezer ember halt meg március 19. óta Jemenben.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF pénteken azt közölte, hogy a szaúdi vezetésű hadjárat március 26-i kezdete és április 20. között legalább 115 gyermek halt meg, 172 társuk pedig valamelyik végtagját veszítette el a harcok miatt. Christophe Boulierac, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta: 64 gyermek a légitámadások következtében, 26 pedig lövedékek vagy aknák robbanásában halt meg. Hetvenegy gyermek halt meg az ország északi, 44 pedig a déli részén.

A szóvivő szerint az áldozatok száma még nem végleges, folyik az adatok ellenőrzése. Az UNICEF értesülései szerint legalább 140 gyermeket soroztak be katonának a különböző fegyveres csoportok az erőszak kitörése óta. Április 9-én a szervezet jemeni képviselője, Julien Harneis azt közölte, hogy a fegyveres csoportok harcosainak harmada 18 év alatti.

A Rijád vezette koalíció kedd este jelentette be: véget vetnek az intenzív légitámadásoknak, hogy folytathassák a politikai rendezés folyamatát, a humanitárius segély eljuttatását és a terrorizmus elleni harcot. A fővárost, Szanaát januárban elfoglaló húszik azonban a légitámadások teljes leállítását követelték, mielőtt az ENSZ égisze alatt folytatnák a párbeszédet.

A Rijádban tárgyaló Navaz Saríf pakisztáni kormányfő támogatásáról biztosította a katonai szövetség jemeni fellépését, és Hádi elnök hivatalba való visszahelyezésére szólította fel a feleket – közölte pénteken a külügyminisztérium. A miniszterelnök csütörtök este tárgyalt a szaúdi fővárosban Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodóval, más magas rangú vezetőkkel, valamint Manszúr Hádival.