2024. március 28., csütörtök

Erdogan: „osztozom az örmények fájdalmában"

„Osztozom az örmények fájdalmában" - hangsúlyozta az egykori Oszmán Birodalom területén az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének századik évfordulója alkalmából Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Isztambulban közzétett nyilatkozatában.

Az évfordulóval kapcsolatban Törökországban is megemlékezések kezdődtek, és az elnöki nyilatkozatot ezen alkalomból hozták nyilvánosságra.

Erdogan ebben részvétét nyilvánította a meggyilkolt örmények utódainak. Úgy fogalmazott, hogy tisztelettel adózik valamennyi örmény emlékének, akik „az első világháborús körülmények" között vesztették életüket.

„Gyermekeiknek és unokáiknak részvétem fejezem ki" - hangsúlyozta Erdogan, "szomorú eseményeknek" nevezve a történteket.

A török államfő világossá tette azt is, hogy részvéte nem csak az örményeknek szól. „Szánalommal és tisztelettel emlékezem az Oszmán Birodalom valamennyi polgárára - legyen szó bármelyik etnikai és vallási közösség tagjairól -, akik hasonló körülmények között vesztették életüket ebben a háborúban" - hangsúlyozta Erdogan.

Törökország nem fogadja el, hogy népirtásnak nevezzék az örmények ellen az első világháború idején elkövetett rémtetteket. Erdogan csütörtökön hangsúlyozta: a mai törökök elődei sohasem követtek el népirtást.