2024. április 18., csütörtök

Saša Janković igazat mondott

A belügyminisztérium megjelentette az öngyilkossággal kapcsolatos nyomozati dokumentumok egy részét

A közvélemény fokozott érdeklődése miatt a belügyminisztérium szerda este nyilvánosságra hozta Saša Janković köztársasági ombudsman barátjának 1993. április 1-jei öngyilkosságáról szóló dokumentumok másolatait, Rodoljub Šabić közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos követelésére pedig a pisztoly fegyverlapjának és a fegyver adásvételi szerződéseink másolatait is közzé tették. A dokumentumok alátámasztják mindazt, amit a jogvédő az elmúlt napokban állított, vagyis hogy a kérdéses pisztoly legálisan volt a tulajdonában.

A szóban forgó dokumentumok szerint Saša Janković 1993. március 22-én, 10 nappal a tragédia előtt bíróság által hitelesített adásvételi szerződéssel fegyvercserét bonyolított le. Jankovićnak a tulajdonában levő CZ M-57-es típusú pisztolyát lecserélte egy korszerűbb CZ-99-es típusú pisztolyra. Az ombudsman hétfőn ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a 42004-es sorozatszámú CZ-99-es pisztoly első tulajdonosa az édesapja volt, aki azt a kragujevaci gyár boltjában vásárolta meg. A közzétett dokumentumokban személyi jogok védelme érdekében a belügyminisztérium kisatírozta egyrészt az áldozat nevét, másrészt az összes személy nevét és címét, aki érintett volt a nyomozás során. Mind Janković, mind az adásvételi cserében résztvevő személy loznicai illetőségű, az adásvétel szintén Loznicán történt meg, a szerződést a loznicai bíróság hitelesítette. Az akkori jogszabályok szerint a bíróság csak akkor hitelesíthetett fegyverrel kapcsolatos adásvételi szerződéseket, ha mindkét fél rendelkezett fegyvertartási engedéllyel. A CZ M-57 típusú pisztoly fegyverlapjában Saša Janković van feltüntetve tulajdonosként, míg a CZ-99-es pisztoly tulajdonosának neve ki van satírozva, de jól látszik, hogy a fegyver 1993. március 10-én lett bejegyeztetve. A nyilvánosságra hozott vizsgálati jegyzőkönyv szerint Saša Jankovićnak a CZ-99-es típusú pisztolyhoz nem volt hitelesített fegyverlapja, ezért elkobozták tőle a fegyvert. Néhány bekezdéssel később lejegyzik, Janković a meghallgatás során elmondta, hogy a CZ-99-es pisztolyt a Crvena zvezda fegyvergyárban vásárolták meg, jelenleg nincs nála a fegyverlap – igényelte, de még a loznicai belügyi titkárságnál van. A jegyzőkönyvek még tartalmazzák Janković és barátnője vallomását, amelyek szerint az öngyilkosság pillanatában nem tartózkodtak a lakásban, hanem egy közeli klubban szórakoztak.

A közzétett vizsgálati jegyzőkönyvek szerint Saša Janković kezén lőpornyomokat találtak, amelyek többféleképpen, direkt és indirekt módon is odakerülhettek, ugyanis a lőpor a porhoz hasonlóan szennyez és így nem lehet meghatározni hogyan került a kézre.

A köztársasági ombudsman a Novosti napilapnak megerősítette, hogy a tragédiát követően lőpornyomokat találtak a kezén.

– Pontosan lőpor, azaz nitrátnyomokat találtak a kezemen, ugyanis amikor megérkeztem a lakásba, megsimogattam a barátom haját. Negyed órája a halála után érkeztem meg a lakásba, ahol rajtam kívül még három személy is jelen volt. Az egész ügy elvesztette az értelmét és többet nem kívánok ezzel kapcsolatban nyilatkozni. A nyilvánosság számára ez az utolsó mondanivalóm azzal az üggyel kapcsolatban, amely azon túl, hogy túl messzire ment, felzaklatta a magánéletemet – mondta Janković.

Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos jónak nevezte, hogy a belügyminisztérium eleget tett követelésének, azonban ő csak a fegyverrel kapcsolatos dokumentumok közzétételére tett felhívást, annak érdekében, hogy tisztázódhasson, legálisan volt-e Janković tulajdonában a pisztoly, vagy sem.

– A szóban forgó dokumentumokon kívül egyéb vizsgálati, nyomozási jegyzőkönyveket is közzétettek. Ilyen esetben kérdéses marad, hogy miért nem jelentették meg akkor a nyomozási eljárás összes jegyzőkönyvét. A teljes igazság, valamint Saša Janković és az ombudsmani intézmény méltóságának megőrzése érdekében az összes nyomozati dokumentumot meg kellene jelentetni – hangsúlyozta Šabić. Szavai szerint közzé kellene tenni még Saša Jankovićal, és azzal a két másik személlyel elkészített hazugságvizsgálat eredményeit – név és cím nélkül – akiket kihallgattak az üggyel kapcsolatban. Az adatbiztos szerint ezen kívül még meg kell jelentetni az öngyilkosságot elkövető fiatalember kezéről vett lőporvizsgálat eredményeit, a nyomozás eredményeit és a végkövetkeztetéseiről szóló dokumentumokat, valamint a nyomozás felülvizsgálati eredményeit is.

Az Informer napilap szombati számában szellőztette meg az ügyet, és írt arról, hogy 1993. április 1-jén Saša Janković lakásán agyonlőtte magát barátja, Predrag Gojković, méghozzá egy olyan pisztollyal, amelyre Jankovićnak nem volt engedélye és illegálisan volt a tulajdonában. Nebojša Stefanović belügyminiszter hétfőn be is jelentette, hogy a rendőrség konzultálni fog az ügyészséggel, ugyanis érdekes kérdések merülnek fel a szóban forgó fegyverrel kapcsolatban. Stefanović másnap már arról beszélt, hogy az ügy elévülése miatt a rendőrség nem indíthat újabb nyomozást azzal kapcsolatban, hogy a férfi valóban öngyilkos volt-e, vagy „valami más történt-e”, azonban az közvélemény érdeklődése miatt az 1993-as nyomozati iratokban ellenőrizheti a kérdéses fegyver tulajdonviszonyát.