2024. április 25., csütörtök

Ötvenszázalékos támogatás a gazdáknak

Hitelek fóliasátrakra, jégvédelmi hálókra és hízóborjak vásárlására

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap képviselői tegnap a tartományi képviselőházban fóliasátrak, jégvédelmi hálók, valamint hízóborjak vásárlására nyújtott hitelek folyósításáról írtak alá szerződéseket a pályázatokon sikerrel járt gazdákkal.

Fazekas Marika  (Fotó: Ótos András)

Fazekas Marika (Fotó: Ótos András)

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója felszólalásában elmondta, hogy a 120 jelentkező közül 79-nek a pályaművét bírálták el a pozitivan, és a jóváhagyott hitelek értéke 93 millió dinár.

A szerződések aláírásán részt vett Stojan Marinković, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyette, valamint Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár is, aki felhívta a termelők figyelmét arra, hogy érdemes próbálkozni a tartományi mezőgazdasági titkárság azonos pályázatain is, amelyek révén 50 százalékos térítésben is részesülhet a gazdák.
A magyarcsernyei Fazekas Marika és férje, Róbert földműveléssel és jószágtenyésztéssel foglalkozik. Eddig sertéseket és bikákat neveltek, de mivel a felvásárlási árak kedvezőtlenül alakultak, megpályázták a hízóborjúk vásárlására nyújtott hitelt. Sikerrel jártak, és remélik, hogy a támogatás fellendíti a gazdaságukat.
A felsőhegyi Törtei László ipari növények termesztésével és hízlalt bikákkal foglalkozik, 16 borjú megvásárlására 10 ezer eurót pályázott meg. Törtei elmondása szerint a mostani támogatás biztosan hozzájárul gazdaságuk fejlesztéséhez. Sajnos Szerbiában alacsony a kereslet a hús iránt, ezért a tenyésztők inkább kölföldre szállítják jószágukat – mondta a felsőhegyi gazda.
– Az évek során rájöttünk arra, hogy a zöldségeknek nagyon fontos a megfelelő fűtés, ezért az elnyert támogatásból a fóliasátrak fűtését fogom megoldani. Tízezer eurós keretösszegre pályáztunk sikeresen – nyilatkozta a muzslyai Csikós Ernő.