2024. március 28., csütörtök

Tizenöt napon belül fizetnek

Topolyán mintegy száz termelő írta alá a szerződést az intervenciós sertésfelvásárlásról

Az elmúlt két hét alatt négy turnusban 2000 hízósertést vett át a topolyai IM Topola vágóhíd a topolyai és környékbeli tenyésztőktől az árutartalékok részére. Az intervenciós felvásárlás sikeres lebonyolítását több helybeli civil szervezet koordinálta, melyek képviselői tegnap sajtótájékoztatón számoltak be az elvégzett munkáról, majd a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága munkatársainak jelenlétében a Művelődési Ház kiállítótermében sor került a szerződések aláírására.

A sajtótájékoztatón Kislinder Gábor, Topolya polgármestere a közösség számára fontos akcióról elmondta, hogy már az év elején megtartott mezőgazdasági kerekasztal-beszélgetésen szó volt az összefogás, a társulás  jelentőségéről, s ez az akció egy szép példa erre: a szükséges papírmunka elvégzésének és az átvétel zökkenőmentes megszervezésének köszönhetően száz termelő tudta értékesíteni a felhizlalt jószágot. Balassa Endre, a Községi Fejlesztési Társulás programkoordinátora is a civil szerepvállalás jelentőségét emelte ki. A Topolyai Község Fejlesztési Társulásának Agrobiznisz klubja, a Topolyai Földművesek Egyesülete és a Sertéstenyésztők Egyesülete sikeres együttműködésének köszönhető az akció lebonyolítása. Elsősorban Szabó Szabados Szilvia, Slingár Irén, Mikuska Csaba, Nagy Sándor és Csipak László járult hozzá önkéntes munkával a felvásárlás megszervezéséhez. A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Major Ferenc, a Szerbiai Sertéstenyésztők Egyesületei Szövetségének elnöke is, és elmondta, hogy az intervenciós felvásárlást nem a túltermelés okozta. A sertéspiacon a kereslet alacsony volt, áresés történt, de szerinte mindez a külföldről behozott hús következménye. Piaci jelenségről van szó – hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a kistermelőktől 1-2-3 viszonteladó kezén át jut a sertés a vágóhídra, és ez természeten pénzbe kerül a termelőnek. A 170 dináros ár, amelyen az árutartalékok felvásárolta a jószágot, reális ár, de előtte a 120 és a 170 dinár közötti különbség a felvásárlóknál maradt. Ez a probléma, és erre az intervenció csak tűzoltás volt, a gondok megoldására rendszerbeli megoldást kellene találni.

– Nagyon intenzív hetek vannak mögöttünk, rengeteg papírmunka, telefonálás, értesítés, de mindennek köszönhetőn 2000 hízódisznót tudtunk összeszedni, értékesíteni. Jószág még maradt az ólakban, kell hogy folytatása legyen ennek a munkának, a termelők pedig bíznak abban, hogy lesz is – mondta Mikuska Csaba, a Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke.

Topolyán kívül a zentai, kanizsai, zombori, kúlai, kishegyesi, szenttamási és verbászi községek területéről szállítottak hízókat tenyésztők a topolyai vásártéri mázsaházhoz. Az átadott vágósertés kifizetése a tegnapi szerződéskötést követően 15 napon belül esedékes. Az első osztályú hízókért (95–110 kg) 170 dinárt, a másodosztályba sorolt 110–130 kilogrammos jószágért 150 dinárt, a 130–150 kilogrammos, harmadosztályú sertésekért pedig 140 dinárt fizetnek. Mint ismeretes, a minisztérium 25 ezer hízó felvásárlását vette tervbe, ebből 10 ezret pénz ellenértékében, a maradékot kukoricában fizetnék ki. A tegnapi sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy ez utóbbira az elmúlt napokban nem volt nagy érdeklődés Topolyán.