2024. április 24., szerda

Új munkahelyekre számítanak

Három szabadkai gyárba látogatott el Aleksandar Vučić

Tegnap Szabadkára látogatott Aleksandar Vučić kormányfő, hogy látogatást tegyen néhány itt működő gyárban. Mint Vučić elmondta, látogatásuk célja, hogy megtekintsék a Swarovski gyárcsarnokot, melynek építése tavaly márciusban vette kezdetét, s amelyet sikerült időre befejezni, a Siemenset, mely több mint egy évszázada jelen van Szerbiában és az Agroseme vállalatot, melyet sikeresen magánosítottak, egy osztrák befektető kezébe került.

– Büszke vagyok, hogy ma az egyik legjelentősebb világcégben vendégeskedhetek, mely mintegy 350 ezer embert foglalkoztat több mint kétszáz országban, s Szabadkán 950 embernek ad munkát. Nagyon örülünk, hogy a házigazdáink elégedettek a működési feltételekkel, s továbbra is számíthatnak Szerbiára, mi pedig arra számítunk, hogy a jövőben tovább növelik a foglalkoztatottak számát – mondta.

A Swarovski gyárcsarnokával kapcsolatban elmondta, az építésével hazai kivitelezőket bíztak meg, akik mindenki megelégedésére végezték el a munkát. A beruházó eddig 21 millió eurót fektetett itt be, azonban további befektetéseket terveznek, mint ahogy a munkaerőt is növelni szeretnék. A Swarovskinak, mely egy hónapon belül be is költözik az új gyárcsarnokba, jelenleg 318 dolgozója van, azonban a tervek szerint a jövő évben ez a szám eléri majd az ötszázötvenet, s a csarnok, ahol eddig működtek, felszabadul, és valószínűleg egy amerikai cég lesz az új bérlője. Vučić hozzátette, a Siemens vezetőségével folytatott tárgyaláson is szóba került, van-e lehetőség új munkahelyek nyitására.

Marc Wucherer a Siemens képviseletében úgy fogalmazott, a kormányfő nemcsak a gyárat, hanem azt a 950 embert is meglátogatta, akik nagy odafigyeléssel itt dolgoznak. Kiemelte, a gyárban képzett emberek vannak, akik szélerőmű-generátorokat állítanak elő, mely megújuló energiaforrásnak számít, s ezzel egyben népszerűsítik a zöld technológiát is. Rámutatott, Szerbia összességében megfelelő hely a termeléshez, a munka költségeinek versenyképességét, és a munkaerő produktivitását tekintve is, s a szabadkai gyárcsarnok az egyik legnagyobb szélerőmű-generátor gyár a világon, s ez is azt mutatja, hogy Szerbiában lehetséges sikereket elérni.

Az Y-ágra még várni kell

A kormányfő az Y-ággal kapcsolatban elmondta, mintegy 28 millió euróra lenne szükség a befejezéséhez, mely összeg nem áll rendelkezésre, azonban a privatizációk befejezésével megteremtődik a lehetőség, hogy visszafizessük az adósságot az IMF-nek illetve egy részét az infrastruktúra építésébe fektetné a kormány, és többek között az Y-ág befejezésére is pénzt fordítanának. Hozzátette, igyekeznek mindazt helyre hozni, amit a múltban tönkretettek, legyen szó a JAT-ról, az Acélművekről, a vegyiparról vagy más nagy gyárakról, s ezt a munkát a jövőben is folytatják.