2024. április 19., péntek

Mi lesz a nagybecskereki Zárdával?

A Miasszonyunkról elnevezett iskolanővérek rendje 2010-ben visszakapta az egykori nagybecskereki Katolikus Leányintézet (Zárda) épületét, amelyben 1880 őszétől 1944-ig végezték áldásos munkájukat: a leányifjúság oktatását és nevelését. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a további sorsa.

Az épület jelenleg üres (Fotó: Kecskés István)

Az épület jelenleg üres (Fotó: Kecskés István)

A Szathmáry Karolina-féle alapítványnak köszönhetően épült fel. A leányiskola mellett bennlakó növendékei is voltak az intézetnek. Folyamatosan nőtt az itt tanuló lányok száma, és ehhez mérten – az újabb adományozóknak köszönhetően – az intézet épülete is folyamatosan terebélyesedett. Állami döntéssel 1944-ben az intézetet bezárták, majd egy ideig ideiglenesen kórházzá alakították, amelyben a nővérek is dolgoztak. Az épületet 1949-ben konfiskálták, csak a kápolna maradt a nővéreké.
A második világháború után, egészen a hatvanas évekig, árva gyerekek számára biztosítottak benne elhelyezést, majd 2009-ig az Egészségügyi Középiskola, az elmúlt évig pedig a Mezőgazdasági Iskola használta. Most üresen áll.
További sorsával kapcsolatban sok a találgatás. Azt hallani, hogy a nővérek el akarják adni. Elsősorban azért, mert a felújításához és a későbbi fenntartására szükséges anyagiakat nem bírják előteremteni. De más elképzelések is vannak.
– Jelentős erők foglalkoznak azzal és dolgoznak azon, hogy hosszú távon magyar közösségi tulajdonban maradjon az épület. Hogy megtaláljuk a formát, ami az épület fölújítását követően a közép-bánáti magyarságnak és egyáltalán a bánáti és vajdasági magyarságnak a hosszú távú érdekeit szolgálja. A tartalmakról majd beszélgetni fogunk, de azt gondolom, hogy ebben az épületben kollégiumi, művelődési, közművelődési, kulturális tartalom kell hogy legyen. Olyan tartalom lesz, amilyen az itteni magyaroknak az érdekét fogja képviselni, és azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban az elkövetkező hónapokban kialakul a kép, kialakul egy végső elképzelés, amit meg fogunk osztani a közvéleménnyel – hallottuk Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől.
Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti, hogy nem fogják eladni az épületet, Pásztor István a következőt válaszolta:
– Ez azt jelenti, hogy az épület valószínűleg gazdát cserél, de közösségen belül fog maradni. Magyar kézben fog maradni. A magyarságnak az érdekeit fogja szolgálni. Fölújul és egy gyöngyszeme lesz Becskereknek. Egy magyar gyöngyszeme.