2024. március 29., péntek
APATIN

Mibe kerül a községi tanács?

Közérdekű akcióba kezdett a Szociáldemokrata Párt apatini községi bizottsága, ami során a helyi önkormányzat szervei, a helyi tisztségviselők és a közvállalatok munkáját veszi górcső alá. A 025info.rs hírportál összefoglalója szerint legutóbb a községi tanácsra vonatkozó kérdésekre kértek válaszokat a községi adminisztrációtól, tételesen: mekkora juttatás jár a községi tanács tagjainak, eddigi mandátumuk alatt mennyit fizettek ki nekik a költségvetésből, és előfordult-e, hogy valaki bármilyen napirendi pont kapcsán tartózkodott a szavazástól, vagy nemmel szavazott volna.

A közérdekű információk hozzáférhetőségére hivatkozva föltett kérdésekre kapott válaszok szerint a tanácstagok havi juttatása nettó 10 000 dinár, ülésenként pedig még 2000. A tanácstagoknak megválasztásuktól, 2013 novemberétől a kérdések föltevéséig valamivel több mint hárommillió dinárt utaltak ki a költségvetésből. A harmadik válasz pedig, hogy az üléseken soha ellenszavazat nem hangzott el, és senki se tartózkodott a szavazástól.

A Szociáldemokrata Párt apatini bizottsága szerint a 11 embernek másfél év alatt kifizetett hárommillió lehet sok is, kevés is, ezt döntse el mindenki maga. Tény viszont eddig hárommillióba került a polgároknak egy szavazógépezet, amelynek nincsen ellenvéleménye vagy módosítási javaslata, hanem emeli kezét a tanácselnök előterjesztésére, ezt a tisztséget egyébként a törvény előírása szerint a községi elnök tölti be.

Előfordulhat-e, hogy a községi tanács ülésein minden napirendi pontra csupán igennel lehetett voksolni? Megtörténhet. De reális-e? Nem reális. Előbb lesz, hogy Apatin községben a helyi önkormányzat szerve helyén egy ikebana ül, egy dísz, aminek értelme nincs, szükség se rá – vélik a helyi szociáldemokraták a 025info.rs tolmácsolása szerint.

A pártszervezetben azon a véleményen vannak, hogy nem gond akár tízmilliót is adni a költségvetésből a városi tanácsnak, ha az funkcionális és minőségi szervként a legjobb határozatokat, döntéseket hozza az apatini polgárok számára, és amelynek tagjai mindennapi munkájukkal megbízatásuk mentén a közösség javát szolgálják. Ám abszurdum hárommilliót adni egy szavazógépezet működtetésére.

A Szociáldemokrata Párt községi szervezete végül a lakosságnak tett fel ugyancsak három kérdést: tudják-e név szerint, ki ül a városi tanácsban, föl tudják-e sorolni mind a tizenegyet, illetve tudják-e, voltaképpen mit csinálnak ott ezek az emberek, illetve mi lenne a dolguk?