2024. április 23., kedd

Fontos jeleznünk az olvasók felé, hogy létezünk

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet is jelen lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön nyitja kapuit és vasárnapig várja a látogatókat. A könyvfesztiválon több mint 30 ország állít standot, e jelentős eseményen ott lesz az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet is. Virág Gáborral, a könyvkiadó igazgatójával beszélgettünk.
 Milyen könyvekkel lesz jelen a Forum Könyvkiadó Intézet az idei Könyvfesztiválon?

– Három könyvvel készültünk külön a Könyvfesztiválra: az első Domonkos István Allegro bajbajó című kötete, amely az eddig kötetekben megjelent verseinek a gyűjteménye, Dormán László fotóival, Kapitány László tervei alapján Brenner János és Orcsik Roland szerkesztésében. Úgy gondoljuk, egy olyan fontos életműről van szó, amelynek összegyűjtve is meg kell jelennie. A másik Hász Róbert Ígéretföld című kisregénye, amely egy posztapokaliptikus (anti)utópia hangulatát idézi meg. Szerintem egy nagyon izgalmas könyvről van szó, de ennek megítélése természetesen a kritikusok és olvasók feladata. A magyarországi Patak Márta A test mindent tud című regényének több újvidéki vonatkozása van, többek között a 1942–44-es eseményekkel is foglalkozik, ezért fontosnak tartottuk, hogy a Forumnál jelenjen meg. A három könyvön kívül persze bemutatjuk az elmúlt időszakban megjelent kiadványokat.
Mit jelent egy kisebb kiadóháznak egy ilyen nagy eseményen való részvétel?
– Egy határon túli, aránylag kis kiadóház vagyunk, de arra törekszünk, hogy a régió meghatározó könyvkiadója legyünk. Fontos tudatosítanunk az olvasókban, hogy létezünk és fontos kiadványaink vannak. Azon még dolgoznunk kell, hogy a kiadványaink minél gördülékenyebben jussanak el mind a magyarországi, mind a vajdasági és szerbiai olvasókhoz. A szerbiai olvasókat azért hangsúlyozom ki külön, mivel az utóbbi időben több kétnyelvű kiadványunk is készült, többek között a Szombathy Bálint YU-Retorika vagy Lazukics Anna Fotó c. könyve, valamint az újraindult képzőművészeti monográfia-sorozatunk első része Juhász Árpádról.
Az idén kicsit frekventáltabban is jelen leszünk a Könyvfesztiválon, két bemutatkozásunk is lesz. Az egyikre pénteken 15:30-kor a Hess András Teremben kerül sor, ahol az eredeti tervek szerint a vajdasági magyar könyvkiadók mutatkoztak volna be, viszont a többi kiadó visszalépése miatt, itt csak a Forum lesz jelen. Ekkor bemutatjuk az elmúlt időszak kiadványait, kiemelten foglalkozunk Szombathy Bálint YU retorika és Csorba Zoltán Homéroszi kapocs című könyvével, ahol a szerzők is jelen lesznek. De beszélni fogunk Bányai János új könyvéről és a képzőművészeti monográfia-sorozat újraindulásáról is.
 Hogyan tudják értékesíteni kiadványaikat a magyarországi piacon?
– A felvidéki és erdélyi magyar kiadók könnyebb helyzetben vannak mint a vajdaságiak vagy a kárpátaljaiak, mivel Szlovákia és Románia európai uniós tagország, és számukra nem jelent problémát a határ. Ukrajnából és Szerbiából jóval nehézkesebb a könyvek terjesztése Magyarországon.

Igyekszünk jelen lenni a magyarországi és a vajdasági piacon is, de Vajdaságban sajnos leépült a könyvesbolt-hálózat, Magyarországon is átalakultak a viszonyok, így elsősorban internetes úton próbáljuk meg minél hatékonyabban értékesíteni a könyveinket. A határon túli magyar nyelvű könyvek terjesztésében a Xantusz.hu vállal oroszlánrészt. Voltak tervek egy magyarországi központtal rendelkező határon túli magyar könyvterjesztő-hálózat kialakításáról, de kormányzati segítség nélkül ezt nehezen látom megvalósíthatónak.

Péntek, 15.30, Hess András Terem

Csorba Zoltán: Homéroszi kapocs, Szombathy Bálint: Yu Retorika

A kiadványokról és a szerzőkkel beszélgetnek: Virág Gábor igazgató, Sági Varga Kinga és Brenner János szerkesztők

Szombat, 11.00, Márai Sándor Terem

Domonkos István: Allegro bajbajó, Hász Róbert: Ígéretföld, Patak Márta: A test mindent tud

A kiadványokról és a szerzőkkel beszélgetnek: Virág Gábor igazgató, Brenner János, Orcsik Roland, Patócs László és Berényi Emőke szerkesztők.